Sztrájkolhat az újvidéki Magyar Szó

A vajdasági parlament elfogadta a magyar nyelvű kiadóvállalat, a Forum átszervezésének tervét. A javaslat ellen tiltakoznak az egyetlen magyar napilap, a Magyar Szó munkatársai, akik a lap privatizációját követelik, ám igényt tartanak a kisebbségi lapoknak járó állami támogatásra is. Ha követeléseik nem teljesülnek, a lap készítői sztrájkba léphetnek.
Az újvidéki Magyar Szó munkatársai megdöbbentek, hogy a tartományi képviselőház tiltakozásuk ellenére elfogadta a Forum kiadóház átszervezési javaslatát. Az egyetlen vajdasági magyar napilap munkatársai kilátástalan helyzetük miatt tiltakozó menetet tartottak szerdán Újvidék központjában, majd a tartományi parlamentben felolvasták petíciójukat, amelyben követelték a kiadóház átszervezési tervének visszavonását.

A Magyar Szó az eladósodott Forum keretében tevékenykedik, s a lap dolgozói szerint a kiadóház átszervezési javaslatának valóra váltása az újság végét jelentené.

A Magyar Szó dolgozói követelik, hogy magánosítsák a lapot, de azért továbbra is kapja meg a kisebbségi újságként neki járó költségvetési hozzájárulást. A Magyar Szó igényt tart önálló vállalkozói bankszámlára, s követeli, hogy a szerkesztőség választhassa meg a lap igazgatóbizottságát és igazgatóját.

Tiltakozásuk ellenére a parlament elfogadta csütörtökön az átszervezési tervet. Pásztor István, a tartományi kormány alelnöke - a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja és a Forum igazgatóbizottságának elnöke - a parlamenti vitában azt mondta, hogy ésszerű és tartós megoldásra törekedtek az átszervezésben, s a javaslat a kiadóház igazgatóbizottságának, a vállalat dolgozóinak, valamint a tartományi vezetés megbeszéléseinek eredménye.

Juhász Marjanov Erzsébet, a Magyar Szó főszerkesztője szerint a lap munkatársai valóban részt vettek az átszervezésről folytatott munkamegbeszélésen, de az előterjesztett végleges javaslatot elvetették. A főszerkesztő szerint hétfőn találkoznak Nenad Canak parlamenti elnökkel, aki korábban megígérte, hogy a képviselőház napirendre tűzi a lap átszervezési tervét is.

A lap munkatársai úgy döntöttek, hogy a hétfői megbeszélés eredményétől függően sztrájkba lépnek, vagy "kalappal kiülnek a parlament elé, mert koldusbotra juttatták a lapot".

A parlamenti vitában Pál Tibor, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt képviselője kérte, hogy vegyék le a napirendről az átszervezési javaslatot, mondván, hogy a Forum körül politikai játékok folynak.