Ünnepelt a vesztes

A német választások estéjén alaposan megtréfálta a sors Edmund Stoibert, a kereszténycdemokraták kancellárjelöltjét. Nem sokkal az urnák lezárása után - az első eredmények tükrében - győztesnek hirdette magat. Egy órával később már szinte biztosan tudni lehett, hogy mégsem ő alakíthat kormányt - Gerhard Schröder vörös-zöld koalíciója kormányozhat tovább.

Forrás: MTI
Stoiber és feleségeFotó: MTI

A kereszténydemokraták berlini szekházában este hat órakor az összegyűlt tömeg fegyelmezetten várta az első adatokat, melyek már negyed órával a zárás után megjelentek a televíziókban. Németország szinte minden csatornája más eredményt közölt, így lassan egyértelművé vált, hogy a két nagy párt kiélezett küzdelme csak az utolsó pillanatban dől el. Az azonban már fél órával a zárás után kiderült, hogy a kis pártok között megfordult az arány a becslésekhez képest. Még az utolsó jóslatok is a keresztény unióhoz közel álló liberálisok (FDP) fölényét ígérték, igaz, egyre csökkenő mértékben. A CDU-székház közönsége tehát leginkább azért aggódott, elég erős lesz-e szövetségesük ahhoz, hogy együtt kormányt alakíthassanak. Az optimistáknak ezúttal csalódniuk kellett: Joschka Fischer Zöld Pártja - amely az előző négy évben Schröder pártjával együtt kormányzott - jóval megelőzte a szabaddemokratakat.

Fél hétkor a Kereszténydemokrata Unió főtitkára, Laurenz Mayer lépett előszőr a nyilvánosság elé, hogy kommentálja az eseményeket. Mayer ünneplést ígért az egybegyűlteknek. A tömeg érezhetően diadalra készült, és Stoiber, valamint Angela Merkel CDU-elnök nevét skandálta.

Tíz perccel később a CDU/CSU kancellarjelöltje is megjelent a színpadon, háromnegyed hétkor győzelmet hirdetett. Kijelentette, hogy a keresztény jobbközép erők ismét Németország legerősebb politikai tényezőjévé váltak, és ezt ki is használják majd. "A mai estén bebizonyosodott, hogy programunk - mely a gazdasági teljesítmény növelésére és a munkanélküliség csökkentésére épült - sikert aratott. A választasokat megnyertük"- mondta.

Majd színpadra szólította Angela Merkelt és Laurenz Mayert, akiket üdvrivalgással fogadott a székház közönsége. Edmund Stoiber ünneplésre buzdította a tömeget, noha a végeredményeket még senki nem tudta.

Forrás: MTIA Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje, Gerhard Schröder jóval óvatosabban fogalmazott, amikor kiállt a szavazói elé, elsősorban az elmúlt négy év eredményeit méltatta. "Nincs okunk rezignáltnak vagy csalódottnak lenni. A többség az többség, és ha elérjük, ki fogjuk használni!" - mondta, majd a CDU ünneplését kommentálva hozzátette "Az nevet igazán, aki utoljára nevet." Az SPD tábora szorongva figyelte a tovabbi fejleményeket.

Mindeközben a zöldek székházában koncert-hangulat uralkodott. A többezres tömeg szinte az első pillanattól fogva ünnepelt. Számukra a legnagyobb
öröm a rivális Szabad Demokrata Part(FDP) legyőzése volt, akiket ők a menedzserek pártjának neveznek. Abban minden csatorna adatai megegyeztek, hogy az FDP két százalékkal is elmaradt a zöldek mögött, akik így Schröder kancellár kormányának legfőbb biztosítékává váltak.

Az FDP ezzel szemben egyértelmű vereséget szenvedett, amit a párt elnöke, Guido Westerwelle első nyilatkozatában elismert. A vereségben nyilvánvalóan
szerepet játszott a párton belüli rivalizálás közte és Jürgen Möllemann között. Utóbbi nemrég egy antiszemita kijelentéssel borzolta a  kedélyeket, ami tovább rontott helyzetükön. A választási eredmények Möllemannt lemondásra kényszerítették, amit még az este folyamán bejelentett.

Még mindig nem dőlt el egyertelműen a jobb- és baloldal közötti verseny, amikor a pártok vezetői a német közszolgálati csatornák (ZDF, ARD) studiójába
siettek. Nyolc órakor élő adásban vitáztak az eredményekről és a koalíciós esélyeket latolgatták. Egyre nyilvánvalóbbá vált Schröder kancellár igaza:
nem volt jogos a CDU kezdeti bizakodása. Az FDP csekély eredményével Edmund Stoibernek nem volt elegendő támogatottsága. A csaknem egy órás műsor befejeztével az újsagírók Schröder kancellár meghirdetett sajtótájékoztatóját várták. Kilenc órakor már majdnem biztos volt, hogy - csekély többséggel bár, de - folytathatja a kormányzást. Gerhard Schröder azonban mar nem óhajtotta kommentálni az eseményeket. Éjjel egykor Joschka Fischerrel, a Zöld Párt elnökével együtt csupán annyit mondott: megkezdődnek köztük a koalíciós
tárgyalások.

Szeptember 22-én este Németországban két párt ült ünnepet: a zöldek és a keresztény koalíció. Azonban közülük csak az egyiknek volt rá oka: a CDU/CSU szövetség reggelre már vesztett.

Gyárfás Dóra