Újabb amerikai légicsapás a bászrai repülőtérre

Amerikai harci repülőgépek vasárnap, egy hét alatt másodszor, csapást mértek a dél-iraki Bászra repülőterére - jelentette a műholdas iraki televízióra hivatkozva az AFP.

A szóvivő szerint "az amerikai keselyűk a repülőtér polgári radarrendszerét támadták és rombolták le". A légitámadás során, amelyre helyi idő szerint 5 óra 40 perckor, közép-európai idő szerint 3 óra 40 perckor került sor, károk keletkeztek a repülőtér épületeiben, így a beszálló csarnokban is - jelentette az AFP.

A bászrai repülőtér ellen már a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka is támadást intéztek, és ennek során is a radarrendszer volt a célpont. Az amerikai hadügyminisztérium szóvivője az előző légicsapásról szóló korábbi iraki bejelentést maga is megerősítette, hozzátéve, hogy az amerikai légierő a mozgatható légvédelmi radarrendszert támadta. A brit hadügyminiszternek erre az incidensre vonatkozó nyilatkozata szerint a brit légierő gépei is részt vettek a támadásban, amely közlése szerint az iraki légvédelmi tűzre adott választ.

A Pentagon szerint Irak polgári körzetekben, mecsetekben és kórházakban helyezett el fegyvereket.

A bászrai repülőteret tavaly augusztusban is bombázta a két ország légiereje. Idén augusztus 27-én az amerikai és a brit gépek Bagdad közlése szerint az Irak északi részén lévő Moszul repülőterének radarrendszerét rombolták szét.

Irak nem ismeri el a Washington és London által az 1991-es öbölháború nyomán életbe léptetett repülési tilalmi övezeteket, ahol mindennaposak az incidensek.

A BBC pedig arról tudósít, hogy Franciaország és az Egyesült Államok még több európai kitelepítéséhez látott hozzá az Elefáncsont Parton.

KAPCSOLÓDÓ CIKK