Szombaton új orosz hadműveletek kezdődtek Csecsenföldön. A hírt Szergej Ivanov védelmi miniszter jelentette be. A hadműveletekkel egy időben felfüggesztették a csecsenföldi orosz haderő számának csökkentését. A lázadó csecsenek lelőttek egy orosz harcihelikoptert.

Az Interfax jelentése szerint a szakadár csecsen fegyveresek lelőtték az orosz erők egy Mi-8-as típusú helikopterét, kilenc orosz katona életét oltva ki. Borisz Podoprigorára, a csecsenföldi orosz hadseregcsoport helyettes parancsnokára hivatkozva az orosz hírügynökség azt írta, hogy a helikoptert a csecsen főváros, Groznij határában, egy romos négyemeletes épületből kilőtt rakétával semmisítették meg.

Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter vasárnap Habarovszkban bejelentette: új, általános hadműveletbe kezd az orosz hadsereg Csecsenföldön. Ivanov szerint a korábbi terveket - amelyek a csecsenföldi orosz haderő csökkentését célozták - felfüggesztették.

Ivanov kijelentette: "Az elmúlt napokban egyre több hírt kaptunk Csecsenföldről, miszerint a térségben - és másutt is - újabb terrorcselekményekre készülnek a csecsen gerillák". A szombaton kezdődött hadműveletek Ivanov szerint "széleskörűek, kemények és célzottak".

A védelmi miniszter pénteken még úgy nyilatkozott, hogy a moszkvai túszdráma ellenére folytatják az orosz csecsenföldi haderő számának csökkentését. A Csecsenföldön összevont szövetségi erők jelenleg mintegy 80 ezer főt számlálnak.