Irak ENSZ-nagykövete úgy ítéli meg, hogy a Biztonsági Tanács által pénteken elfogadott, Irakról szóló határozat olyan követeléseket tartalmaz, amelyeket Bagdadnak nehéz lesz elfogadni. Mohamed Abdullah Ahmed Sati Duri nagykövet rámutatott, hogy az egyhangúlag elfogadott határozattal az Egyesült Államok ráerőszakolta akaratát a nemzetek közösségére. Az iraki televízió első híradásában igazságtalannak nevezte a határozatot.

Franciaország, Kína, Oroszország és Szíria sok erőfeszítést tett az iraki probléma igazságos megoldására, de végül is saját nemzeti érdekeikből kiindulva cselekedtek - hangoztatta a diplomata, aki nagyon borúlátóan ítéli meg a kialakult helyzetet. Hozzátette azonban, hogy nem tudja megmondani, elfogadja-e az iraki vezetés a határozatot. 

Majd meglátjuk, hogy miként reagál Bagdad. Ha az iraki vezetés szilárdan hisz abban, hogy az Egyesült Államok mindenképpen megtámadja Irakot, akkor olyan álláspontra helyezkedik, amely tükrözi ezt a meggyőződést - mondta az iraki nagykövet pénteken a Reutersnak. Azt nem fejtette ki, hogy mire célzott pontosan az utóbbi mondattal.

Szíria ENSZ-nagykövethelyettese cáfolta, hogy az arab ország az Egyesült Államok nyomásának engedve szavazott igennel. Mint mondta, Szíria ENSZ-nagykövete azután szavazta meg a határozatot, hogy a BT állandó tagállamai biztosították arról: a határozat hatalmaz fel az erő automatikus alkalmazására Irakkal szemben.

Az iraki átlagemberek borúlátóan vélekednek az új BT-határozatról - derül ki abból a gyorsfelmérésből, amelyet arab tömegtájékoztatási eszközök végeztek a bagdadi utcákon. A felmérés eredménye szerint az iraki átlagemberek igazságtalannak tartják a határozatot, és úgy ítélik meg, hogy a világszervezet az Egyesült Államok politikai eszközévé vált.

Irakban eddig egyetlen egy vezető sem reagált a határozat elfogadására. Péntek este nyolc óráig az iraki tömegtájékoztatási eszközök egyetlen szót sem ejtettek a BT szavazásáról, csak az éjszakai órákban adtak hírt erről. Az iraki televízió első híradásában igazságtalannak nevezte a határozatot, amelyet annak ellenére fogadott el a Biztonsági Tanács, hogy Irak beleegyezett a fegyverzetellenőrök visszatérésébe. A televízió szerint az amerikai kormányzat heteken át tartó nyomásgyakorlással és zsarolással érte el, hogy a BT elfogadja a Washington által benyújtott határozattervezetet.