Újabb nyugalmazott horvát tábornokokat szeretne gyanúsítottként kihallgatni a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék.

A horvát televízió pénteken adta hírül, hogy Hága Mladen Markac és Ivan Korade nyugalmazott horvát tábornokokat is háborús bűnök elkövetésével gyanúsítja. A HINA horvát hírügynökség szerint hivatalosan nem erősítették meg Zágrábban, hogy a két nevezett tábornokkal szeretnének találkozni a hágai törvényszék nyomozói.

A horvát kormány a nap folyamán csak annyit jelentett be: Hága csütörtökön arra kérte a zágrábi vezetést, nyújtson segítséget a Nemzetközi Törvényszék képviselőjének ahhoz, hogy kihallgathasson két olyan személyt, akiket gyanúsítottként tartanak nyilván Hágában.

A dpa német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a két nyugalmazott tábornok a horvátországi szerbek elleni, 1993 és 1995 közötti horvát hadműveletek idején különféle parancsnoki beosztásokban szolgált.

Hága szerint ebben az időszakban a horvátok háborús bűnöket követtek el a szerbek ellen. Abban az időben Janko Bobetko tábornok volt a horvát hadsereg vezérkari főnöke. Hága szeptember óta - parancsnoki felelősség alapján - háborús bűnökkel vádolja Bobetkót, ám a 83 éves nyugalmazott tábornokot egyelőre nem fenyegeti a kiadatás veszélye, mert súlyos egészségügyi problémákkal csütörtök óta egy zágrábi kórházban ápolják.