A korábban vártnál négy hónappal később, csak 2004. május 1-én léphet be Magyarország és a többi tagjelölt állam az Európai Unióba. Legalábbis ezt javasolta az Unió tagországainak külügyminiszteri értekezlete. A csatlakozási szerződést a tervek szerint jövő áprilisban írják alá a tagjelölt államokkal. A hátralévő 8 hónapot viszont nem tartják elegendőnek arra, hogy minden tagállam országgyűlése ratifikálja.

Már a múlt héten kiderült, hogy a várhatóan meglehetősen lassú ratifikációs folyamat miatt túl szoros a 2004. január elsejei határidő. A jövő áprilisra elkészülő csatlakozási szerződést minden tagállamnak el kell fogadnia és a különböző parlamenti eljárások elhúzódhatnak. A bővítéssel foglalkozó EU-diplomaták szerint nem várható el egyetlen tagállam országgyűlésétől sem, hogy egy 1500 oldalas dokumentumról fél éven belül döntést hozzanak.

Kovács László külügyminiszter még a múlt heti előrejelzések után azt mondta, hogy a csúszásnak nincs nagy jelentősége. A tagjelöltek ugyanis cserébe csak 8 hónapnyi részt fizetnek be a 2004-es kötelező hozzájárulásból, viszont az EU-tól kapott támogatást a teljes évre megkaphatják.

A májusi időpont azért is elfogadható, mert 2004. júniusában tartják a következő választásokat az Európai Parlamentbe. Így Magyarország a május 1-jei csatlakozással már részt vehetne a választásokon és képviselőket küldhetne az EU parlamentjébe.

Emellett valószínűleg teljes jogú tagként vehetne részt minden új tagállam az EU következő nagyobb szabású intézményi reformjairól dönteni hivatott kormányközi konferencián, 2004 őszén.