Henry Kissinger vizsgálja szeptember 11-e előzményeit

Az Egyesült Államokban független bizottság, Henry Kissingerrel az élén fogja kivizsgálni, hogy a múlt év szeptember 11-ét megelőzően milyen mulasztásokat követtek el az illetékes szervek, amelyek képtelennek bizonyultak a New York-i és washingtoni terrortámadások megakadályozására.

George Bush amerikai elnök, korábbi fenntartásai ellenére, szerdán aláírta a bizottság létrehozásáról elfogadott törvényt, Henry Kissinger volt külügyminisztert bízva meg a testület vezetésével. A tíztagú bizottságba a republikánusok és a demokraták öt-öt személyt delegálnak. A bizottság elnökét a törvény szerint George Bush elnök, a testület alelnökét pedig az ellenzéki Demokrata Párt kongresszusi vezetése jelölheti ki. A testületnek ki kell derítenie, mit tudott a kormány a készülő terrorcselekményekről, és megtett-e mindent a megakadályozásuk érdekében.

A Bush-kormány kezdetben ellenezte a független bizottság létrehozását, majd pedig az összetételét kifogásolta, egyebek között azzal érvelve, hogy a hírszerzés munkájának ártó adatok szivároghatnak ki. Az áldozatok családtagjai azonban a nyilvánossághoz fordultak, és nyomásukra a Fehér Ház és a kongresszus vezetői november 14-én megegyezésre jutottak.

Az egyik kezdeményező, Joseph Lieberman demokrata párti szenátor szerint a független vizsgálóbizottság végre választ adhat a kérdésre, hogy a kormányszervek miben, hogyan és miért hibáztak. A bizottságnak 18 hónap áll majd rendelkezésére feladatának elvégzésére, s bárkit megidézhet az elnök és az alelnök vagy a bizottság 10 tagja közül hatnak az egyetértésével.

Az aláírás előtt Ari Fleischer szóvivő leszögezte, hogy Bush elnök nem szándékozik megjelenni a testület előtt. A Fehér Ház májusban elismerte, hogy az elnökkel hónapokkal a terrorcselekmények előtt közölték: az al-Kaida amerikai utasszállító gépek eltérítésére készülhet. A kormány figyelmeztette a szövetségi szerveket, de a közvéleményt nem tájékoztatták erről. Az elnök olyan értesülést viszont nem kapott, hogy az eltérített gépeket fegyverként akarják felhasználni öngyilkos merényletekre.

A vizsgálat szélesebb körű lesz, mint a képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságainak közös vizsgálata, amely alapvetően az amerikai hírszerzés kudarcaira összpontosította figyelmét.