Litvániában a jelenlegi elnök nyert

Megnyerte a vasárnapi elnökválasztást a jelenlegi litván elnök, Valdas Adamkus. A győztes azonban nem szerzett abszolút többséget ezért második forduló lesz.

Valdas Adamkus hivatalban lévő litván elnök megnyerte ugyan a vasárnapi elnökválasztást, de nem szerzett abszolút többséget. Adamkusnak ezért január 5-én második fordulóban kell megmérkőznie Rolandas Paksas volt miniszterelnökkel.

A vilniusi választási bizottság által közölt részeredmények szerint a 76 éves Adamkus a voksok 32, míg Paksas 22 százalékát szerezhette meg. Arturas Paulaskas parlamenti elnök, a kormányon lévő szociál-liberális párt vezetője 9 százalékra számíthat.

"Litvánia a feladat első felét teljesítette" - mondta Adamkus hívei előtt Vilniusban, kifejezve reményét, hogy a választók hozzásegítik öt éve megkezdett munkájának befejezéséhez. A 76 éves volt amerikai polgár elévülhetetlen érdemeket szerzett azzal, hogy Litvánia meghívást kapott az EU-ba és a NATO-ba.

Mindenesetre Paksas, aki jelenleg műrepülőként keresi kenyerét, szintén bizakodott, hogy a második fordulóban legyőzi Adamkust.

KAPCSOLÓDÓ CIKK