Az állatvédők arra kérik az újévi pezsgővásárlókat, hogy valódi parafadugós pezsgőt vegyenek, ezzel is segítsék az ibériai hiúz megmentését. A műanyag dugók elterjedése miatt ugyanis a parafával foglalkozó farmerok elkezdték megsemmisíteni a paratölgyekkel teli erdőket, az ibériai hiúz természetes lakhelyét.

Évszázadokon keresztül fontos ipari tényező volt Spanyolországban és Portugáliában a parafa hasznosítása, az utóbbi időben azonban csökkent a kereslet a parafa iránt, ezért a farmerok több területen is elkezdték a paratölgyek irtását. Ezek az erdők jelentik azonban az ibériai hiúz természetes lakhelyét. "Ügyes propagandával elhitették sok emberrel, hogy a parafadugók károsak a környezetre, miközben pont az ellenkezője az igaz" - mondta a WWF állatvédő szervezet munkatársa a BBC-nek.

Az áruházakban jelölni kellene, hogy milyen dugóval zárták le a pezsgőt, hogy a vásárlók döntésükkel segíteni tudják a mediterrán erdők élővilágát - mondta a WWF munkatársa. A parafa előállításánál nem vágnak ki fákat, hanem a kérgükből hámoznak le, a fák sok esetben 400 évig is elélnek.

Az ibériai hiúz lehet a következő macskaféle, a kardfogú tigris után, ami teljesen kihal. Jelenleg összesen 150 példány létezik, közülük 30 nőstény.  Száz évvel ezelőtt még elterjedt volt ez a macskaféle az Ibériai félsziget déli részén, 1960 és 1990 között azonban a hiúzállomány 80 százaléka eltűnt. Ennek oka a lakhelyének folyamatos megszűnése, és a hiúz legfőbb zsákmányának, az üregi nyúlnak az eltűnése a környéken.