London még három hetet kér Bushtól

A brit kormány még három hetet kér a diplomácia számára az Egyesült Államoktól az iraki katonai beavatkozásról szóló döntés előtt - írta szerdán a londoni The Times. A lapban Wesley Clark, a NATO volt európai főparancsnoka március 24-re tette a háború valószínű kezdetét.

Tony Blair kormányfő és külügyminisztere, Jack Straw azt próbálja elérni Bush amerikai elnöknél, hogy a döntő ENSZ-ülés csak március 14-én legyen. London érvelése szerint a haladékkal idő lenne nyerhető Franciaország és a katonai fellépés más ellenzői meggyőzésére arról, hogy Szaddám Huszein iraki elnök nem hajlandó együttműködni az ENSZ fegyverzetellenőreivel, és szükség van a fegyveres beavatkozásra felhatalmazást adó biztonsági tanácsi határozat jóváhagyására - áll a szerdai The Timesban.

A lap szerint az Egyesült Államok az utóbbi napokban magas diplomáciai szinteken jelezte, hogy nem szeretne már túl sok haladékot Hans Blix fegyverzeti ENSZ-főellenőr február 28-án esedékes újabb biztonsági tanácsi jelentése után. Washington attól tart, hogy a diplomáciai alkudozás a végtelenségig elhúzódik, és attól is, hogy a késedelem aláássa a katonai tervezés hatékonyságát.

Wesley Clark tábornok, a NATO európai erőinek egykori főparancsnoka ugyancsak a szerdai The Timesban írt cikkében azonban március 24-re tette a katonai akció legvalószínűbb kezdő időpontját. Clark a támadást bizonyosnak nevezte, de azt írta: a fő gond a szárazföldi erők felsorakoztatása, a brit és az amerikai haderőknek még legalább egy hónap kell a felvonulás befejezéséhez. A katonai akcióhoz szükséges légierő jórészt már megfelelő pozícióban van; a várható légicsapások a Perzsa-öböl több térségéből, valamint Törökországból és esetleg Üzbegisztánból indulnak. Úton vannak még azonban repülőgép-hordozó egységek, amelyek megfelelő elhelyezése még három hetet igénybe vehet - írta Clark.

A döntés időpontjáról folyó brit-amerikai alkudozásban valószínűleg kompromisszum várható, és az újabb BT-ülést jó eséllyel a Blix-beszámoló után hozzávetőleg egy héttel, március 6-án vagy 7-én tartják - mondták magas rangú diplomáciai források. A kérdésről folyamatosan tárgyal Colin Powell amerikai és Jack Straw brit külügyminiszter.

A brit kormányfő szokásos havi Downing Street-i sajtóértekezletén valóban utalásokat tett arra, hogy London nem törekszik sürgős döntésre az iraki beavatkozás ügyében. Tony Blair többször is kijelentette, hogy Nagy-Britannia mindenképpen törekszik az újabb BT-felhatalmazásra bármilyen katonai akció előtt, és "nem rohan bele a háborúba". A miniszterelnöknek azért is égető szüksége van időre a minél nagyobb mértékű diplomáciai támogatás elnyeréséhez, mert a hazai közvéleményben rendkívül népszerűtlen az egyoldalúan indítandó háború gondolata. Múlt szombaton becslések szerint 2 millióan vettek részt minden idők legnagyobb nagy-britanniai béketüntetésén a londoni Hyde Parkban, és a legújabb felmérések szerint Tony Blair személyes népszerűsége is mélyponton van Irakkal kapcsolatos politikája miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK