Érvénytelen török szavazás az amerikai kérésről

Érvénytelen volt a török parlament szavazása, így az Egyesült Államok még mindig nem kapott engedélyt arra, hogy 62 ezer fős haderejével az ország területére vonulhasson. Washington magyarázatot vár a sikertelen szavazás miatt. Az amerikai hadihajók már a török partoknál várakoznak.

Az első jelentések ugyan arról számoltak be, hogy a török parlament hozzájárult ahhoz, hogy 62.000 fős amerikai haderő vonulhasson területére, később azonban kiderült, hogy a szavazás érvénytelen volt. Az igen szavazatok száma ugyan többségben volt, az ellenzék szerint azonban a határozat elfogadásához a jelenlévő képviselők több mint felének igennel kellett volna voksolnia. Mivel az 534 képviselő közül csak 264-en szavaztak igennel a szükséges 268 helyett (251-en szavaztak nemmel, 19-en tartózkodtak), így a parlamentnek újra szavaznia kell a kérdésről.

A 62.000 fős amerikai haderő és a több mint 250 repülőgép a Bagdad elleni esetleges katonai akció miatt érkezne az Irakkal szomszédos országba. Az Egyesült Államok több hadihajója már a török partoknál tartózkodik, várva a törvényhozás engedélyére. Washington már jelezte, magyarázatot vár Törökországtól a sikertelen szavazás miatt - jelentette a BBC.

A parlamenti döntést egyébként már több alkalommal is elhalasztották. A török lakosság nagy része nem támogatja, hogy az amerikaiak az országba érkezzenek. A parlament által tárgyalt határozat ellen több százezren tüntettek Ankarában, és a közvélemény-kutatások szerint a lakosság 90 százaléka ellenzi az Irak elleni esetleges háborút is.

Az Egyesült Államok ugyanakkor 15 milliárd dollárt ajánlott fel az országnak segélyek és hitelek formájában, ha engedélyezi, hogy katonái török földre lépjenek - emlékeztet a BBC.

KAPCSOLÓDÓ CIKK