Hollandiában nőtt az eutanáziát kérők száma

Nőtt Hollandiában azoknak a gyógyíthatatlan betegeknek a száma, akik a kegyes halál lehetőségét választották. Az országban 2001 óta lehet kérni az eutanáziát. Évente körülbelül kétezren adnak be kérelmet, amelyek közül a bírálóbizottság néhány százat szokott elutasítani.

Hollandiában 2002-ben 1882 gyógyíthatatlan beteg választotta a "kegyes halált", s ez a szám emelkedést jelent az előző évhez képest - derül ki az eutanáziatörvényi feltételeinek betartatására a kormány által életre hívott úgynevezett ellenőrző bizottságok éves jelentéséből. 1544-en otthonukban, a többiek kórházban vagy más egészségügyi intézményben, illetőleg tágabb családjuk körében mondtak búcsút ily módon az életnek. Az esetek többségében gyógyíthatatlan, rákos betegek kérelmezték a kegyes halál lehetőségét - állapította meg az elmúlt két év tapasztalatairól a kormány kérésére készített bizottsági beszámoló.

A testületekhez 2001-ben összesen 2054, 2002-ben pedig 2123 eutanáziakérelem érkezett, néhányat azonban bizonyos törvényben meghatározott feltételek hiánya miatt elutasítottak. A kormány által létrehozott öt regionális ellenőrző bizottság, amelyek mindegyikének tagja egy etikai szakértő, egy orvos, valamint egy bíró, azt hivatott felügyelni, hogy az orvosok minden egyes esetben betartják-e az eutanázia engedélyezésének feltételéül szabott igen szigorú kritériumokat. Meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a páciens teljes egyértelműséggel kinyilvánította-e eutanáziakérelmét, a kérést indokolják-e ténylegesen elviselhetetlen fájdalmai, illetve olyan végső stádiumba jutott gyógyíthatatlan kórban szenved-e, hogy az orvostudomány minden lehetséges eszközt felhasználva sem tud érdemben javítani állapotán.

Hollandia a világ első olyan állama, ahol 2001 óta - bizonyos feltételek megléte esetén - törvény teszi lehetővé ezt az orvosi gyakorlatot. Bár az előző évben elfogadott törvény hivatalosan csak 2002. április 1-jén lépett hatályba, a hatóságok 1997 óta már lényegében szemet hunytak a gyógyíthatatlan betegek "halálba segítésének" orvosi gyakorlata fölött. Azóta az eutanáziát gyakorló orvosnak jelentenie kell minden esetet az ellenőrző bizottságok valamelyikének. Az elmúlt év során összesen öt olyan esetre derült fény, amikor az eutanázia engedélyezéséhez meghatározott feltételek valamelyike nem teljesült. Az öt ügyet további vizsgálatra átadták az ügyészségnek, illetve az egészségügyi ellenőrző szolgálatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK