Vágólapra másolva!
A Red Bull főnöke, Christian Horner szerint a csapattól 2025-ben távozó főtervező, Adrian Newey sosem szerette az F1-es szabályváltozásokat. Nemrég a 65 éves mérnök is megszólalt az ügyben, és határozottan más véleményen volt ezzel kapcsolatban, mint Horner.

Május 1-jén érkezett a hivatalos megerősítés, miszerint Adrian Newey 2025-ben valóban elhagyja a Red Bull csapatát. Az osztrák istállót 2006 óta erősítő főtervező az F1-es pályafutása során eddig 12 konstruktőri és 13 egyéni világbajnoki címet szerzett, ám az még nem dőlt el, melyik csapatnál folytatja karrierjét. Korábban arról szóltak a hírek, hogy Newey távozásának hátterében az állhat, hogy megromlott a viszonya a szezon előtt botrányba kevererdett Christian Horner csapatfőnökkel, az osztrák istállót hat konstruktőri világbajnok címhez segítő 65 éves brit mérnök azonban nem ezzel indokolta döntését.

Ettől függetlenül a felek nem mindenben vannak azonos állásponton, ugyanis Horner azt állította, hogy Newey nem kimondottan szerette a szabályváltozásokat a Forma-1-ben. "Hogy úgy dönt-e még egyszer, hogy megpróbálkozik az F1-gyel? Ki tudja? 

Az ironikus dolog az, hogy Adrian mindig is utált minden egyes szabályváltozást. A 2026-os ráadásul egy különleges változás, mert egyszerre érinti a karosszériát és a motorokat.

És ez már nagyon más a világ a költségplafon és a forrásokra vonatkozó korlátozások miatt" - mondta Horner a Miami Nagydíj hétvégéjén, ám ennek ellentmondva Newey a Sky Sportsnak éppen azt nyilatkozta, hogy szereti a szabályváltozásokat.

Red Bull
Adrian Newey (balra) 2025-ben távozik a Red Bullól
Fotó: AFP (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)

Élvezem a szabályváltozásokat, az egyszer biztos. A jelenlegi szabályrendszer bevezetése volt a legnagyobb szabályváltozás, amit 1983 óta átéltünk, amikor a lapos padlólemezű autók megjelentek. Szóval, nagyon élveztem a kihívást, amit az egész kutatási fázis és az autó részletes megtervezése jelentett" -

idézte a formula.hu Newey szavait.

A 2024-es Forma-1-es szezon az imolai Emilia Romagna Nagydíjjal folytatódik. Hat versenyhétvége után a 136 pontos Max Verstappen vezeti az összetettet a 103 pontos Red Bull-os csapattárs, Sergio Pérez előtt. Az egyéni pontverseny harmadik helyén ferraris Charles Leclerc áll 98 ponttal, míg a negyedik és ötödik helyen 83-83 ponttal a friss futamgyőztes Lando Norris és Carlos Sainz vannak. A Mercedes számára eddig nem a várakozásoknak megfelelően alakul a szezon, ugyanis George Russell a hetedik, Lewis Hamilton pedig csak a kilencedik pozícióban áll.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet!