Már csak a teherautók várnak a határon

Kilenc órakor megindult a forgalom az osztrák-magyar határátkelőkön, amelyek az ausztriai országos sztrájk miatt négy órán keresztül zárva voltak. A személyautók forgalma már zavartalan, Ausztria útjain és városaiban viszont a sztrájk miatt továbbra is számítani lehet komoly dugókra.

Megindult a közlekedés kedd délelőtt Hegyeshalomnál, Sopronnál és Kópházánál is. Fehér Imre őrnagy, a Győri Határőr Igazgatóság sajtóreferense elmondta: a megnyitás után a soproni átkelőre nagy forgalom zúdult. Kilenc óra után háromnegyed órát kellett várniuk az autósoknak a kilépéshez, de tíz óra körül normalizálódott a helyzet, s azóta folyamatos az áthaladás. A teherautósok viszont továbbra is három órát kell hogy várakozzanak Sopronnál. Hegyeshalomnál és Kópházánál zavarmentes a közlekedés az átkelőhely megnyitása óta.

Ausztriában kedden hajnali 5 órakor pontosan megkezdődött az egész országra és az élet szinte minden területére kiterjedő akció: a dolgozók sztrájkokkal és utcai blokádokkal tiltakoznak a kormány tervezte nyugdíjreform ellen. Bécsben és a város körüli bevezető utakon hatalmas torlódásokat okozott a tömegközlekedés sztrájkja a reggeli csúcsforgalomban. Rengetegen kerékpárral, rollerrel és görkorcsolyával indultak el otthonról. Fennakadások voltak Graz és Salzburg közlekedésében is.

A bécsi repülőtéren a délelőtti órákban késések várhatóak az utaskezelésnél. Ausztriában kedden nincs tanítás az egyetemeken és főiskolákon, és a napilapok közül csak az ország nyugati részében jelent meg néhány.