A világ több repülőgép múzeuma értékes kiállítási tárggyal lesz gazdagabb: az Air France elajándékozza a forgalomból kivonásra kerülő szuperszonikus utasszállítóit.

A koros luxusgépek 27 éve szállítják a gyorsan utazni, és ezt meg is fizetni tudókat. A Concorde francia-brit együttműködés keretében épült a hetvenes években, és ez idő szerint a világ egyetlen olyan utasszállító repülőgépe, amely hangsebesség felett szállítja az utasokat. Jelenleg összesen 12 Concorde van szolgálatban: hét a British Airwaysnél, öt pedig az Air France-nál.

Az 1976 óta repülő biztonságosnak tudott szuperszonikus gépek közül 2000. július 25-én az Air France egyik ilyen gépe Párizs mellett, felszállás közben lezuhant, 113 ember halálát okozva. Ez után a baleset kivizsgálásának befejezéséig és a hibák elhárításáig nem szállhattak fel a polgári repülés leggyorsabb gépei.

2001 júliusában bejelentették: nem lesz második generációs Concorde, ezzel lassan kezdetét vette a visszaszámlálás, amelynek végén a repülés szerelmesei egy kecses, szuperszonikus repülőtől kell, hogy elbúcsúzzanak.

Az Air France öt gépből álló Concorde-flottáját, már a földön a Le Bourget-i, a sinsheimi, az Airbus toulouse-i, a washingtoni repülési múzeumokban, valamint a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren tekintheti meg a közönség.