Alig voksoltak a lengyel EU-szavazás első napján

A választásra jogosultak ötöde sem ment el szavazni a lengyelországi EU-népszavazás első, szombati napján. Ahhoz, hogy a voksolás érvényes legyen, a választópolgárok több mint felének le kell adnia szavazatát. A szombati szavazást követő éjjel kisebb incidensek is történtek: betörték néhány szavazóhelyiség ablakát, valamint elloptak egy-két zászlót. Néhány önkormányzati embert pedig azért kellett hazaküldeni a szavazóhelyiségből, mert ittasak voltak. Az ország uniós csatlakozásáról szóló szavazás vasárnap folytatódik.

Alacsony, mindössze 17,61 százalékos részvételi arány jellemezte a Lengyelország európai uniós csatlakozásáról dönteni hivatott népszavazás első, szombati napját. A szavazásra jogosult lengyel állampolgárok Málta, Szlovénia, Magyarország, Litvánia és Szlovákia után hatodikként döntenek arról, csatlakozzon-e az ország a kilenc másik jelölttel együtt 2004. május elsején az Európai Unióhoz.

A szavazóknak a következő kérdésre kell válaszolniuk: Egyetért-e Ön azzal, hogy a Lengyel Köztársaság belépjen az Európai Unióba? A lengyel alkotmány értelmében a referendum csak akkor lesz érvényes, ha azon a választók legkevesebb 50 százaléka plusz egy fő leadja szavazatát. Ha a referendum érvénytelen lesz, akkor a parlament hatáskörébe kerül a döntés az ország EU-csatlakozásáról.

A lengyelek mintegy 75 százaléka a felmérések szerint igennel válaszol majd a feltett kérdésre, ugyanakkor a politikusokat aggasztja az, hogy esetleg nem lesz meg az érvényességhez szükséges 50 százalékos részvétel. A részvételüket biztosra ígérő szavazók aránya különböző felmérések szerint 57-71 százalék, de a tapasztalatok szerint a tényleges részvétel ennél akár 20 százalékkal is alacsonyabb lehet.

Ferdynand Rymarz, az országos választási bizottság elnöke szombat éjszaka közölte, hogy a szavazásra jogosult 29,7 millió állampolgár közül valamivel több mint 5,2 millióan járultak az urnák elé. A legmagasabb részvételi arányt Lengyelország északi részén mérték: a gdanski vajdaságban a választók 21,56, a szczeziniben pedig 21,18 százaléka adta le szavazatát.

A legkevesebben Lengyelország délkeleti részén éltek állampolgári jogukkal: a rzeszowi vajdaságban a szavazók 11,23, míg a lubliniban 11,95 százaléka ment el voksolni. A városok közül Varsóban mérték a legmagasabb részvételi arányt: a fővárosiak 32,04 százaléka adta le szavazatát szombaton.

Éjszaka néhány kisebb incidens történt ugyan, de ezek nem befolyásolták a szavazás biztonságát - közölte vasárnap az országos rendőrparancsnokság szóvivője. Néhány helyen garázdálkodó emberek kiverték a szavazóhelyiségek ablakait, másutt ellopták a kifüggesztett állami lobogót. Több helyen előfordult, hogy leszakították a szavazás helyét jelző tájékoztató táblát.

Mind az uniópártiak, mind az unióellenesek megpróbálkoztak itt-ott agitációval, röplapokat osztogattak, egy helyen pedig valaki egy unióellenes plakátot ragasztott ki. Néhány esetben gondot okozott az is, hogy a szavazóhelyiségek őrizetére kiküldött önkormányzati illetékesek ittasak voltak, ezért új embereket kellett hívni helyettük.

A délkelet-lengyelországi Przemysl környékén az egyik településen szombat este urnazárás után diszkót akartak rendezni a választóhelyiségben. A helyi elöljáró utasítására a lepecsételt urnákat biztonsági okokból egy másik épületbe vitték át, de végül a diszkót sem tartották meg.

Vasárnap reggel hat órakor ismét megnyíltak a szavazóhelyiségek, amelyek este nyolc óráig vannak nyitva. Elemzők arra számítanak, hogy vasárnap jóval nagyobb lesz a szavazási hajlandóság. Az első részeredményeket vasárnap 22 óra körülre várják.