Palesztin fegyveresek támadtak izraeli katonákra

Négy izraeli meghalt, amikor palesztin fegyveresek tüzet nyitottak egy izraeli katonai posztra. Ez az első lövöldözés Izraelben a a palesztin és az izraeli kormányfő szerdai csúcstalálkozója óta, ahol a vezetők békülékeny nyilatkozatokat tettek. Még az incidens előtt olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a palesztin kormányfő nem hajlandó egyeztetni a Hamász palesztin fegyveres csoporttal.

Három palesztin fegyveres golyózáport zúdított vasárnap reggel a Gázai övezet és az Izrael határán fekvő legnagyobb átkelőnél egy izraeli katonai posztra. Négy izraeli életét vesztette a palesztin munkások ezreit foglalkoztató erezi ipari övezetben történt incidens során. Izraeli biztonsági források közlése szerint a három palesztin fegyveres is meghalt, amikor az izraeli katonák viszonozták a tüzet.

Az izraeli közszolgálati rádió értesülése szerint az automata fegyverekkel felszerelkezett támadók izraeli katonai egyenruhába öltöztek, és hajnalban a sűrű ködöt kihasználva szivárogtak be a körzetbe.

Az izraeli hadsereg megkezdte a szektor átfésülését, és elrendelte a Gázai övezet lezárását. Terrormerényletektől tartva Izrael éppen szombat éjjel zárta le ismét Ciszjordániát, de a Gázai övezetre nem vonatkozott ez az intézkedés.

Ez az első ilyen jellegű lövöldözés azóta, hogy George Bush amerikai elnök, Ariel Saron izraeli és Mahmúd Abbász palesztin kormányfő szerdán a jordániai Akabában a közel-keleti rendezést célzó nemzetközi béketervről tárgyalt.

Az EFE jelentése szerint vasárnap hajnali támadásért a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezetek, valamint a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah mozgalom közös közleményben vállalta a felelősséget.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK