Belgrád: Érvényes Thaqi elfogatóparancsa

Vladan Batic szerb igazságügyi miniszter szerint Hasim Thaqi koszovói albán politikus Európa legnagyobb háborús bűnöse, s azzal, hogy a magyar hatóságok szabadon engedték, vereséget szenvedett az ENSZ és az egész nemzetközi közösség.

Forrás: [origo]
Hasim Thaqi

A magyar határőrség hétfőn a Ferihegyi repülőtéren néhány órára feltartóztatta Thaqit, amíg nem tisztázódott, hogy a politikust már nem körözi az Interpol. Thaqi a második legnagyobb koszovói párt elnöke, korábban a Koszovói Felszabadítási Hadsereg elnevezésű gerillacsoport egyik parancsnoka volt.

A magyar hatóságokkal ellentétben Batic azt állítja, hogy Thaqi ellen igenis érvényben van az elfogatóparancs. "Sajnos kiderült, hogy a magyar igazságszolgáltatás kettős mércével mér, s ez leginkább Emir Sisic esetén látszik, akit horvát körözés alapján tartóztattak le Magyarországon, és hónapokon át fogságban tartották" - mondta belgrádi sajtótájékoztatóján Batic.

Sisic jugoszláv pilótaként a horvátországi háború idején lelőtte az Európai Unió megfigyelő missziójának helikopterét, öt személy halálát okozva.

A magyar hatóságok Interpol-körözés alapján két éve vették őrizetbe Röszkénél, s tavaly júniusban adták ki Olaszországnak, ahol másfél hónapja életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Batic több ízben hasztalan kérte a magyar hatóságokat, hogy adják ki Szerbiának a gyomorrákban szenvedő Sisicet.

A miniszter szerint nyilvánvaló, hogy a volt gerillavezér a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) vezetőjének, Michael Steinernek a "kedvence", a misszióvezető pedig az albán szakadárok mentora. Batic az ENSZ, az UNMIK és az egész nemzetközi közösség vereségének minősítette azt, hogy a magyar hatóságok hagyták távozni az albán politikust. "Thaqi Európa legnagyobb háborús bűnöse a második világháború óta, s a nemzetközi közösség ezt eltűri" - hangoztatta Batic, aki szerint semmi értelme egyetemes igazságról beszélni, ha megtörténhet az, hogy az ENSZ fennhatósága alatt lévő tartományban "Thaqi védnöksége alatt" meggyilkolhatnak ezer szerbet és ugyanennyit elrabolhatnak.

Igazságügy-miniszterének véleményével szemben Zoran Zivkovic szerb kormányfő úgy vélekedett, hogy értelmetlen volt szorgalmazni Thaqi kiadatását, mert ez eleve irreális elvárás volt. Ennek ellenére - mondta a kormányfő - Belgrád nem vonta vissza és nem is fogja visszavonni a Thaqi ellen 1997-ben kiadott elfogatási parancsot, amely "valószínűleg nem alaptalan".

A Beta hírügynökség érdeklődésére a belügyminisztériumban közölték, hogy a Thaqi elleni elfogatóparancs ma is érvényben van, és a politikus rajta van az Interpol által körözött személyek listáján.

Az ügy érdekessége, hogy ha Thaqi valóban az Interpol listáján áll, miért nem vették őrizetbe korábban, a politikus az elmúlt hónapokban számos esetben járt külföldön, egyebek között európai uniós országokban is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK