Hasim Thaqi, a Koszovói Demokrata Párt elnöke diplomata-útlevéllel rendelkező háborús bűnös, akit oltalmába vett a nemzetközi közösség - írta csütörtökön a Glas Javnosti című belgrádi lap.

A budapesti repülőtéren történt eset világos üzenet Belgrádnak, hogy milyen lesz a közösség tárgyaló pozíciója a Pristinával folytatandó párbeszédben. A szerb hatóságok - a magyar sajtó szerint - visszavonták a körözést Thaqi ellen, ettől függetlenül azonban a nemzetközi közösségnek semlegesnek kellett volna maradnia, de inkább nyíltan Thaqi és azon albánok pártjára állt, akik bűncselekményeket követtek el a szerbek ellen.

Lehetetlen, hogy a nemzetközi közösség ne ismerné Thaqi múltját, s ne tudna arról, hogy az irányítása alatt álló fegyveresek milyen bűncselekményeket követtek el a koszovói válság idején Drenica környékén. A nemzetközi közösség azzal is tisztában van, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) magára vállalt 31 támadást szerb rendőrök és rendőrségi intézmények ellen.

1995-től 1998-ig több mint hatvan albán tűnt el vagy lett gyilkosság áldozata, s a bűncselekmények zöme éppen Drenicában történt, a Thaqi lázadói által ellenőrzött területen. A nemzetközi közösség mindent tud a Drenica környéki fogolytáborokról is. A belgrádi hatóságok már 2001-ben átadták Hágának az erről szóló bizonyítékokat, s érthetetlen, hogy a nemzetközi közösség miért részesíti hallgatólagosan kegyelemben az albán politikust - írta a Glas Javnosti.

A mértékadó Vreme című belgrádi hetilap írásában rámutatott, hogy Belgrádban túlságosan ellentmondásosan közelítik megThaqi esetét, s ez nem új keletű dolog. A belgrádi hatóságok közvetlenül az 1999. februári-márciusi rambouillet-i béketárgyalások előtt jelentették be, hogy körözik Thaqit, akit két évvel korábban tíz évre elítélték terrorizmus miatt. Már Rambouillet-ben a levegőben lógott a kérdés, hogy ha esetleg sikerrel zárulnak a tárgyalások, a belgrádi delegációt vezető Milan Milutinovic szerb elnök aláírja-e a békemegállapodást a bűnözőnek kikiáltott Thaqival, aki az albán delegációt vezette? Thaqi rendőrök és nemzetközi tisztségviselők kíséretében indult útnak Pristinából a béketárgyalásokra, miközben a repülőtér tele volt aggatva körözőleveleivel.

Most ugyanaz a helyzet, mint Rambouillet előtt volt. A budapesti incidenst megelőzően Thaqi több ízben azt hangoztatta, hogy tárgyalásokra kapott meghívást szerbiai politikusoktól, s hajlandó is lenne Belgrádba utazni. A megboldogult Zoran Djindjic miniszterelnök is beleegyezett, hogy leül vele tárgyalni, de az albán fél akkoriban még visszakozott.

Ha Thaqi is tagja lesz az albán küldöttségnek a belgrádi-pristinai tárgyalásokon, ki az a szerbiai illetékes, aki bármilyen dokumentumot aláír a nemzetközi körözés alatt álló egykori gerillaharcossal? - tette fel a kérdést a belgrádi Vreme.