Kínában beindították a Három Szoros-gát évi 80 milliárd kilowattóra elektromos energia termelésére képes generátorait. Ha a harmincnapos próbaüzem során nem merül fel probléma, augusztustól a Jangce folyó gátja lesz Közép-Kína fő áramellátója.

A gát összesen 26 generátorral rendelkezik, ezek csúcsra járatva évi 80 milliárd kilowattórával járulnak hozzá a kínai elektromos energiatermeléshez. A Három Szoros-gát a világ legnagyobb energiatermelő létesítménye: a jícsengi völgyzáróval egy hatszáz kilométer hosszú víztározót alakítottak ki.

A projekt Kína egyik legnagyobb vállalkozása volt a Nagy Fal építése óta: a mesterséges tó, létrehozásához 175 méterrel kellett megemelni a Jangce vizét: ehhez több mint másfél millió embert telepítettek ki a környékről.

A projekt miatt sok bírálat érte a kínai vezetést: a gát lezárása óta egész városok kerültek víz alá, a lakosság számára esetenként 1000 kilométerrel arrébb jelöltek ki új lakóhelyet. Veszélyes lehet a megnövekedett vízszint okozta erózió. Ráadásul, ha a gát átszakad, szakértők szerint egész Délnyugat-Kína víz alá kerülhet.