Ötezer áldozata is lehet a francia kánikulának

Az ötezret is elérheti a Franciaországban tomboló kánikulában meghalt emberek száma. Jean-Francois Mattei francia egészségügyi miniszter egy rádióinterjúban hétfőn elismerte: a kórházak nem voltak felkészülve a rendkívüli helyzetre, és a sürgősségi betegellátás akadozott.

Forrás: MTI

A francia egészségügyi miniszter szerint elképzelhető, hogy az ötezret is eléri az országot augusztus elején sújtó kánikula halálos áldozatainak száma. Jean-Francois Mattei miniszter egy francia rádiócsatornának elmondta, egyelőre pontos adatok nem állnak rendelkezésre, csak néhány hét múlva. Ennek ellenére Mattei elképzelhetőnek nevezte, hogy az áldozatok száma eléri majd az ötezret.

A miniszter nyilatkozatában elismerte, hogy gondok voltak a sürgősségi ellátással a 40 Celsius-fokot is elérő kánikulában. Franciaországban az Európa nagy részét sújtó hőhullámnak nagyságrendekkel több áldozata volt, mint más államokban. A francia ellenzék tehetetlenséggel és lassú reagálással vádolta a kormányt, azt hangoztatva, hogy a kabinet késlekedett a kórházak kapacitását a nyári szabadságolási időszakban is ugrásszerűen bővítő katasztrófaterv életbe léptetésével.

Mattei elismerte azt is, hogy akadozott a tájékoztatás. Miközben az egészségügyi hatóságok egy részétől olyan információkat kapott, hogy képesek a helyzet kezelésére, a kórházak sürgősségi osztályai és a mentőszolgálatok arról panaszkodtak, hogy tarthatatlan helyzet alakult ki a sürgősségi osztályokon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK