Aláírta az átfogó békemegállapodást hétfőn a libériai kormány és két lázadószervezet. A nyugat-afrikai országban kisebb megszakításokkal 14 éve dúló polgárháborút lezárni hivatott szerződés pontot tesz az átmeneti kormány megalakításának ügyében kirobbant vitára, és valószínűleg felgyorsítja a helyzet normalizálódását Libéria fővárosában, Monroviában.

Ghána fővárosában, Accrában írta alá a megállapodást Lewis Brown libériai külügyminiszter, valamint Sekou Damate Conneh és Thomas Nimely, a Libéria területének négyötödét ellenőrző két lázadószervezet - az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért (LURD), illetve a Mozgalom a Libériai Demokráciáért (Model) - elnöke. A megállapodás értelmében októberben átmeneti kormányt alakítanak, amely 2006 januárjáig irányítja majd az országot. A jelenlegi államfő, Moses Blah mandátuma október 14-én jár le, az ő kormányát váltja fel a 76 tagú átmeneti kabinet, amelyben a lázadószervezetek és Blah emberei egyenlő arányban 36, a politikai pártok 18, a civil szervezetek 7, az ország közigazgatási egységei, a megyék pedig 15  posztot kapnak meg. Moses Blah korábbi alelnök az augusztus 11-én lemondott és nigériai száműzetésbe vonult Charles Taylor volt hadúrtól vette át az államfői tisztséget, megbízatása az 1997-ben elnökké választott Taylor mandátumának lejártáig, október közepéig tart. Az átmeneti kormány írja majd ki az általános választásokat, amelyeket 2005 októberében tartanának.

 A békemegállapodás aláírását az tette lehetővé, hogy a nemzetközi közösség nyomására a LURD felhagyott az ország alelnöki posztjának betöltésére vonatkozó követelésével. A felek abban állapodtak meg, hogy a legrövidebb időn belül megkezdik a tárgyalásokat az elnök és az alelnök személyének kijelöléséről. A két tisztségre a politikai pártok és civil szervezetek három személyt jelölnek, közülük választanak napokon belül.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár máris üdvözölte a békemegállapodás megkötést, és arra kérte az érintett feleket, hogy használják ki a kedvező alkalmat a béke helyreállítására és az ország stabilitásának megteremtésére.

Az AFP jelentése szerint Libéria lakosságát is felbátorította a megállapodás perspektívája, annál inkább is, mert a humanitárius segélyek immár rendszeresen érkeznek Monroviába. A főváros utcáin ismét zsúfolásig tömött taxik és minibuszok közlekednek, az útkereszteződésekben és boltokban megjelentek az árusok. Már a külföldi pénzátutalásokat teljesítő Western Union bank is fontolgatja, hogy ismét megkezdi a munkát.

Monroviában az országba vezényelt nyugat-afrikai békefenntartó erők (ECOMIL) és mintegy 200 amerikai katona gondoskodik a biztonságról. George Bush amerikai elnök hétfőn jelezte, hogy ígéretéhez híven még október 1-je előtt kivonják az amerikai katonákat Libériából. "Korlátozott feladattal, korlátozott időre és korlátozott létszámban vagyunk Libériában, hogy segítsük a nyugat-afrikai katonákat a humanitárius segítség eljuttatásban. Október 1-je előtt kivonulunk (Libériából). Az ENSZ kéksisakosai készen állnak arra, hogy felváltsák korlázott létszámú csapatainkat" - mondta Bush az amerikai hadsereg rádiójának és televíziójának adott nyilatkozatában.