Tíz embert végeztek ki nyilvánosan Iránban

Felakasztottak tíz embert kábítószercsempészés, illetve fegyveres rablás miatt Iránban. Emberi jogi szervezetek folyamatosan bírálják az ázsiai országot a halálbüntetés fenntartása és egyes büntetési módszerek miatt, a konzervatív igazságügyi apparátus szerint viszont a kivégzéseknek nagy az elrettentő ereje.

Tíz kábítószercsempészt, illetve fegyveres banditát végeztek ki Irán déli, Kermán tartományában - jelentette szombaton a teheráni sajtó. Az elítélteket felakasztották. A kivégzések színhelye Kermán, illetve Báft városa volt - idézték a lapok a helyi igazságügyi szervek közleményét.

A szigorú iráni vallási törvénykezés értelmében halálbüntetés gyilkosságért, fegyveres rablásért, nemi erőszakért és a kábítószer-csempészésért jár. Mohammed Hatami iráni elnök reformista szövetségesei ellenzik a nyilvános kivégzések gyakorlatát, amely rossz hírét kelti az országnak, a konzervatív igazságügyi apparátus szerint viszont ezeknek a kivégzéseknek nagy az elrettentő ereje.

Európai emberi jogi aktivisták tavaly bírálták Iránt a halálbüntetés fenntartása és egyes büntetési módszerek - megkövezés és akasztás - miatt. A teheráni hatóságok ezt követően megszüntették a házasságtörőkkel szemben eddig alkalmazott megkövezést, amely miatt az Európai Unió részéről is kritizálták.

KAPCSOLÓDÓ CIKK