WTC: közzétehetik az áldozatok utolsó beszélgetéseit

Közzéteszik azoknak a telefonhívásoknak a hangfelvételeit, melyeket a New York-i World Trade Centerből kezdeményeztek közvetlenül a felhőkarcoló összeomlása előtt - írja a BBC News. Mindezt egy csütörtöki bírósági ítéletnek köszönhetően lehet megtenni. Az áldozatok hozzátartozói vegyes érzelmekkel fogadták a döntést.

A bíróság visszautasította a kikötői hatóságnak a kérését, amely meg szerette volna akadályozni a hangfelvételek közzétételét. A kikötői hatóság úgy döntött, hogy nem fellebbez a bíróság határozata ellen, de szorgalmazta a médiánál, hogy tartózkodjon a hátborzongató, indokolatlan és személyes részletektől.

A döntés pár héttel a New Yorkot ért terrortámadás kétéves évfordulója előtt született. Akkor két eltérített repülőgép csapódott a felhőkarcoló két ikertornyába, amelyek utána nem sokkal összeomlottak. Mintegy 3 ezer áldozata volt a támadásnak.

A hozzátartozóknak nehéz elfogadnia a hangfelvételek közzétételét. "Engem és gyerekeimet pofonütésként ért ez" - kommentálta a bírósági ítéletét Leila Negron, akinek a férje a WTC-ben dolgozott. "Az emberek a horrort fogják keresni a felvételekben és nem a jó dolgokat" - mondta a bátyját elvesztő Laurie Tietjin, aki olvasta a hangfelvételek kivonatát. "Nagyon sok igen személyes információ van a felvételeken. Nem segít, ha ezeket nyilvánosságra hozzuk, viszont iszonyúan fájdalmas lesz az érintett családoknak" - tette hozzá.

Vannak azonban olyanok is, akik nem tartják rossznak a nyilvánosságra hozatalt. "Nincs túl sok privát rész a felvételeken" - vélte Monica Gabrielle, aki a férjét vesztette el a terrorakcióban. 

"Remélhetőleg a hangfelvételek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tisztábban lássuk, hogy mi ment jól, mi ment rosszul, és hogy mit lehetett volna jobban csinálni" - mondta a fiát elvesztő Dorothy McLaughin, aki hozzátette: "tudom, hogy sok család szeretné hallani a felvételeket".

KAPCSOLÓDÓ CIKK