Colin Powell amerikai külügyminiszter szerdán változatlanul érvényesnek nevezte a közel-keleti rendezés útitervét, amelyet Jasszer Arafat palesztin elnöknek korábban halottnak minősített.

"Nem Arafattal tárgyaltunk, amikor a tervet kidolgoztuk. Az ilyesfajta kommentárok ezért nem sokat jelentenek számomra, és nem is válaszolok rájuk" - jelentette ki Powell szerdai sajtóértekezletén Arafat kijelentéséről. Hangsúlyozta, hogy a tárgyalófél Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök volt, aki kitart az béketerv mellett.

Colin Powell leszögezte, hogy a béketerv jelenti a helyes utat a jövőbe, és mindkét fél számára kötelezettségeket ír elő. "Van haladás, még ha lassú is" - tette hozzá. Hangoztatta, hogy Jasszer Arafatnak inkább támogatnia kellene Mahmúd Abbász kormányfőt, és át kellene adnia neki a biztonsági erők feletti parancsnokságot is.

Mahmúd Abbász és Jasszer Arafat hatalmi harcának legújabb fejleménye csütörtökön várható, amikor a kormányfő a rámálláhi palesztin parlamentben magának fogja követelni a teljes kormányzati hatalmat az autonóm területeken, és ezt bizalmi szavazással fogja összekötni.