Több ezren tüntettek Jasszer Arafat mellett pénteken, miközben izraeli vezetők a nemzetközi tiltakozás ellenére is hangoztatták, hogy kitartanak a palesztin elnök kiutasítása mellett.

A ciszjordániai Túl-Karmban mintegy ötezren, a Gázai övezetben lévő Rafahban kétezren, Hán-Júniszban pedig háromezren tüntettek Arafat mellett. A tiltakozók Izrael-ellenes jelszavakat skandálva, palesztin zászlókat lobogtatva vonultak fel.

Arafat pénteken este ismét szólt a rámalláhi hivatali épülete előtt összegyűlt híveinek százaihoz, a koránból idézett egy részletet, és azt mondta, hogy "milliószám megyünk mártírként Jeruzsálembe". A tömeg Arafat fotóit tartotta a magasba és azt kiabálta, hogy "Vérünkkel és lelkünkkel váltunk meg Téged!", mire a palesztin elnök úgy válaszolt, hogy "Vérünkkel és lelkünkkel váltunk meg téged, Palesztina!"

Az AFP jelentése szerint sokan tüntettek Rámalláhban, Nábluszban, Dzsenínben és Kalkilijában is. Közben izraeli vezetők ismételten leszögezték: nem veszik figyelembe a külföld tiltakozását és amikor kiválasztják a megfelelő időpontot, eltávolítják a palesztin vezetőt.

Egy, az AP által idézett jeruzsálemi nyilatkozat szerint a világnak nincs joga ítélkezni egy olyan ország fölött, amely állandóan az öngyilkos merényletek által fenyegetve él. Arafatot már régóta ki kellett volna utasítani hangoztatja az idézett közlemény.

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter elismerte, hogy pénteken a reggeli óráktól kezdve hívták őt telefonon a világ minden részéből, hogy Izrael ne tegyen semmit Arafat ellen. - Feje tetejére állt a világ? - tette fel a kérdést Salom.

Felhívta az izraeli külügyminisztert amerikai kollégája, Colin Powell is, hogy értésére adja: Washington ellenzi Arafat eltávolítását.