Észak-Korea pszichopatának nevezte Rumsfeldet

Phenjan pszichopatának és a politikailag műveletlen öregembernek nevezte az amerikai védelmi minisztert. Az Egyesült Államok és Észak-Korea között a kommunista állam atomprogramja miatt alakult ki hosszú ideje húzódó vita.

Észak-Korea hivatalos hírügynöksége, a KCNA szokatlanul éles bírálatokkal illette Donald Rumsfeld amerikai védelmi minisztert. A kommunista ország vezetésének szócsöveként működő KCNA közleményében többek között az szerepel: Rumsfeld "diktatórikus pszichopata", aki az egész világon "átkoznak és gyűlölnek", amiért azt hiszi, csak az Egyesült Államok képes arra, hogy igazságot tegyen. A közlemény emellett "politikailag műveletlen öregember"-nek is nevezte az amerikai poilitikust.

A BBC News beszámolója szerint az észak-koreai közlemény azt követően jelent meg, hogy Rumsfeld bíráló nyilatkozatot tett az országra. Az amerikai védelmi miniszter azt mondta, meg van győződve arról, hogy egyszer a ma még barátságtalan Észak-Koreában is eljön a szabadság korszaka, és fényt hoz az elnyomásban élő országnak.

Rumsfeld az amerikai és dél-koreai üzletemberek előtt tartott beszédében hozzátette: az irodájában őriz egy műholdas fotót, amely a Koreai-félsziget éjszakai képét mutatja. A politikus elmondása szerint ezen a fotón is látszik, hogy míg Dél-Korea fényárban úszik, addig Észak-Koreában szinte teljes a sötétség.

A Egyesült Államok és Phenjan között az észak-koreai atomprogram miatt alakult ki vita. George Bush amerikai elnök a napokban is felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel az atomfegyverek elkészítésére vonatkozó terveivel. Tavaly októberben került nyilvánosságra, hogy Észak-Korea állítólag nukleáris fegyvereket akar előállítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK