Három évet kapott a kegyetlen ENSZ-rendőr

Távollétében három év börtönbüntetésre ítéltek Koszovóban egy volt osztrák ENSZ-rendőrt, aki két társával megkínzott egy albán gyanúsítottat. Az elítélt rendőr már Ausztriában van, két társának Koszovóban kell letöltenie hat hónapos börtönbüntetését.

Martin A. volt ENSZ-rendőrt távollétében három év börtönbüntetésre ítélték Koszovóban – jelentette be szerdán Bécsben az osztrák belügyminisztérium szóvivője. A vád szerint két társával együtt megkínzott egy albán gyanusítottat, hogy beismerést csikarjon ki tőle egy rablógyilkossági ügyben.
 Az eset tavaly februárban történt, amikor Martin A. megütött egy albán őrizetest, majd pszichikai kínzásként megásatott vele egy sírgödröt, azt a látszatot keltve, hogy azt saját magának ássa. A kínzásról egy német tiszt tett jelentést az ENSZ rendőrségének. Az osztrák rendőrt hamarosan őrizetbe is vették. A férfin Ausztriában végzett orvosi vizsgálat komoly pszichikai problémákat állapított meg.

Az osztrák hatóságok gyorsan léptek az ügyben: a belügy- és a külügyminisztérium határozatára azonnal hazaszállították Martint, mielőtt még a világszervezet tavaly március 1-jei hatállyal megszüntette különleges státusát. Az ENSZ később aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Bécs az átmeneti koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) hozzájárulása nélkül szállíttatta el Koszovóból az osztrák rendőrt.

Martin A. két osztrák társát hathavi börtönbüntetésre ítélték Koszovóban, s a büntetést ott kell letölteniük. A Martin elleni ítélet még nem jogerős, a volt ENSZ-rendőr ügyvédje a még nem kapta kézhez az ítéletet, s annak ismeretében dönt az esetleges fellebbezésről.