A Vatikán az óvszert hibáztatja az AIDS terjedéséért

Egy afrikai érsek szerint az óvszerek miatt terjed gyorsan az AIDS. A katolikus egyház ehhez hasonló, világszerte hangoztatott kijelentései komolyan aggasztják az ENSZ egészségügyi szervezetét is. A tudósok is hamisnak találják és elítélik az egyház AIDS-szel kapcsolatos állításait.

"Ne használjatok óvszert, mert az azon található apró lukacskákon a HIV-vírus át tud jutni" - hirdeti a katolikus egyház az AIDS által sújtott országokban, emberek százezreit téve ki ezzel a fertőzés kockázatának. Az egyház annak ellenére terjeszti állításait négy kontinensen keresztül, hogy tudományosan elfogadott tény az, hogy az óvszerek áthatolhatatlanok a HIV-vírusok számára - írja a brit Guardian című lap. A vatikáni főszóvivő is annak ellenére támogatja egyházának kijelentését, hogy az ENSZ Világegészségügyi Szervezete (WHO) is hamisnak nevezte azt.

Egy magas rangú vatikáni főpap azt nyilatkozta egy tévéműsorban, hogy "a HIV-vírus durván 450-szer kisebb, mint a sperma. A spermák pedig könnyen át tudnak hatolni az óvszer anyagán." Szerinte ezért a kotont is veszélyeseknek kellene nyilvánítaniuk az egészségügyi minisztériumoknak és szervezeteknek, ahogy tették ezt például a cigarettával.

A WHO elítélte a vatikáni álláspontot: "igen veszélyesek ezek a hibás állásfoglalások az óvszerekkel és a HIV-vírusokkal kapcsolatban, amikor világméretű járvánnyal állunk szembe, amely már több mint 20 millió embert ölt meg, és amely jelenleg legalább 42 millió embert fenyeget." A WHO szerint a megfelelő óvszer használata 90 százalékkal csökkenti a HIV-fertőzés kockázatát. "Lehetnek hasadékok a kotonon, de olyan apró lyukak, amelyeken a vírus át tudna hatolni (amelyekről az egyház beszélt) nincsenek." "A sértetlen gumi óvszer lényegében áthatolhatatlan a legapróbb méretű, szexuális érintkezéssel átadható vírusnak is" - állítja a WHO kutatócsoportja.

A korábban idézett vatikáni főpap vitatkozik a tudóscsoport kijeltésével: "tévednek ezzel kapcsolatban. Ez egy könnyen elismerhető tény." A katolikus egyház a fogamzásgátlás minden egyes fajtáját ellenzi, mivel állításuk szerint ez megszakítja a kapcsolatot a nemzés és a szex között. Kenyában, ahol a becslések szerint az emberek 20 százaléka HIV-fertőzött, az egyház elítéli az óvszerek használatát, mert szerintük ezek elősegítik a szabadosságot. Ráadásul ezt ismétlik állandóan: "Az AIDS az óvszerek miatt terjed ilyen gyorsan" - jelentette ki a nairobi érsek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK