Nem hivatalos béketerv Izraelben

Nem hivatalos tűzszüneti megállapodás és béketerv született vezető izraeli és palesztin politikusok között Jordániában. A rendezési javaslatot, mely minden eddiginél többet juttatna a palesztinoknak, mindkét fél részéről volt miniszterek állították össze. Az izraeli kormány "felelőtlennek" nevezte az új béketervet.

Jordániában készítették el vezető izraeli és palesztin politikusok a legújabb közel-keleti rendezési tervet, amely reményeik szerint újabb tárgyalások alapját képezheti. Az ötvenoldalas dokumentum elkészítésében mindkét fél részéről parlamenti képviselők és volt kormánytagok vettek részt. Az izraeli küldöttséget Josszi Beilin volt igazságügy miniszter, míg a palesztin delegációt Abed Rabbo volt informatikai miniszter vezette.

Az egyezmény elsősorban a korábban elfogadott genfi megállapodást egészíti ki. A béketerv készítői szintén Genfben tervezik hivatalosan aláírni a múlt hét végén készült okmányt. Az új tervezet szerint a palesztin állam magába foglalná a Gáza-övezetet, és a Jordán nyugati partjának majdnem teljes egészét. A nyugati parti száznegyven zsidó telep közül Izrael csak a húsz legnagyobbat tartaná meg, de ezekért a palesztinok izraeli földből kapnának kártérítést

A palesztin állam főváros Kelet-Jeruzsálem lenne. Az izraeliek csak a siratófal környékét tartanák meg, az egész Templom-hegy palesztin ellenőrzés alá kerülne. A zsidó állam 1948-as megalakulásakor elmenekült palesztinok ugyan nem telepedhetnének vissza Izraelbe, de módjukban állna letelepedni a palesztin államban, vagy egy harmadik országban. Izrael kárpótlást fizetne nekik az elszenvedett veszteségért - írja a New York Times.

Az izraeli jobboldali kormány "felelőtlenségnek" minősítette a megállapodást, és "kalandor diplomatáknak" a tárgyalókat. "Az emberek egyszer már elutasították ezeket a politikusokat" - minősítette a tárgyalások résztvevőit Limor Livnat, a Saron kormány oktatási minisztere. A palesztin vezetés egyelőre nem kommentálta a megállapodást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK