Szomália: megöltek egy brit házaspárt

Meggyilkoltak egy brit házaspárt ismeretlen fegyveresek a szakadár Szomáliai Köztársaságban: októberben már másodszor követtek el gyilkos merényletet külföldi állampolgárok ellen. A rendőrség kedden közölte, hogy hat gyanúsítottat őrizetbe vettek a hétfő este elkövetett gyilkossággal kapcsolatban.

A brit férfi egy középiskola igazgatója volt, felesége tanárként dolgozott. A szakadár országrész tisztségviselői úgy vélekedtek, hogy az elkövetők a nemzetközileg nem elismert Szomáli Köztársaság hírnevét és annak "szuverenitását" kívánták aláásni. A szakadár terület arról ismert, hogy viszonylagos stabilitás jellemzi, ellentétben Szomália többi részével, ahol zűrzavaros állapotok uralkodnak.

A brit házaspár megölésével októberben másodszor vált gyilkosság áldozatává külföldi állampolgár a Szomáli Köztársaságban. Október elején Annalena Tonellit, a szegényeket segítő 60 éves olasz asszonyt lőtték agyon a boramai kórházban. A "szomáli Teréz anya" a menekültek érdekében kifejtett humanitárius tevékenységéért áprilisban megkapta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Nansen-díját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK