Bush lányai miatt halasztják el a NATO-csúcsot

George Bush elnök lányainak diplomaosztója miatt kell elhalasztani a jövő májusra tervezett isztambuli NATO-csúcsértekezletet. Törökország minden lehetőséget megragad, hogy minél nagyobb szabású legyen az értekezlet, ezért nem érik be Dick Cheney alelnökkel. A szervezők nagy fába vágták a fejszéjüket, mert az értekezlet dátumának áthelyezésével a meghívott 46 állam vezetőinek nyári programját kell ismét összehangolniuk.

George Bush elnök részt akar venni lányai diplomaosztóján, ám az egyetemi ünnepség időpontja egybeesik a 2004. május 20-21-re Isztambulba tervezett NATO-csúcsértekezletével. A török házigazda azonban már a gondolatát is visszautasította annak, hogy Bush helyett Dick Cheney alelnök vegyen részt a találkozón.

Törökország legutóbb 1957-ben adott otthont NATO csúcsértekezletnek, ezért a szervezők jövőre minden eddiginél grandiózusabb találkozót szeretnének létrehozni. Bush elnök családi programja azonban jelentősen megnehezíti a szervezést.

Az eredeti tervek szerint június elejére, a normandiai partraszállás előestéjére tették volna át az értekezletet, az elnök ugyanis Franciaországban tölti a hadművelet hatvanadik évfordulóját. Azonban kiderült, hogy ebben az időben egy gazdasági konferencia miatt nem áll rendelkezésre elegendő szállodai férőhely.

A török szervezők most úgy döntöttek, hogy az értekezletet június végére teszik át. Azonban a meghívott negyvenhat állam vezetői erre az időre már más programot szerveztek, így a házigazdák most azon igyekeznek, hogy újra összehangolják a vendégek jövő nyári programját.

A csúcs időpontján kívül az is kétséges, hogy miről is lesz szó az értekezleten. A hét új tag felvételén kívül, mely tisztán protokolláris feladat, a NATO-vezetők még nem találtak olyan témát, amely látványos bejelentésekre adhat alkalmat Isztambulban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK