Egy tonna kokaint foglaltak le a múlt szombaton az amerikai, a brit, a holland és a kolmubiai parti őrség egységei. A hatóságok fél napon át üldöztek egy gyanús halászhajót, melynek legénysége végül ,vízbe dobta a 30 millió dollár értékű drogot, és egérutat nyert.

Négy ország haditengerészeti erőinek együttműködésével egy tonna kokaint koboztak el kábítószercsempészektől Kolumbia karib-tengeri partjai mentén. Az AFP hírügynökség hétfői jelentése szerint a nagy mennyiségű kábítószert múlt szombaton foglalták le.

Az akcióban az amerikai, a brit, a holland és a kolumbiai parti őrség hajói vettek részt: a Vela-foktól 180 tengeri mérföldre gyanús halászhajót észleltek, amelyet közösen üldözőbe vettek. A tizenkét órán át tartó hajszát a kolumbiai légierő gépei is segítették.

A csempészek végül a tengerbe szórták a rakományt, amelyet egy brit hajó legénysége kiemelt a vízből: a tengerészek 42 csomag kokaint halásztak ki, amelynek piaci értéke 30 millió dollár. A csempészeket nem sikerült elfogni.

A kolumbiai haditengerészet idén összesen 59,7 tonna kokaint foglalt le kábítószercsempészektől külföldi országok segítségével.

Kolumbia a világ legnagyobb kokaintermelő országa, éves termelése megközelíti a 700 tonnát.