Hárompárti megegyezés az EP-választásról

Megszületett a megállapodás három parlamenti párt között az európai parlamenti választásokról szóló törvényjavaslatról - közölte Avarkeszi Dezső (MSZP) a hétfői megbeszélést követően. A kormány új változatban nyújtja be a javaslatot, amely már tartalmazza azokat az elemeket, amelyekben az MSZP, a Fidesz és az MDF frakciója megállapodott.

"A négy parlamenti párt azt vállalta, hogy a házszabály adta lehetőségekkel élve biztosítják, hogy a törvényjavaslatot a decemberi utolsó ülésnapján az Országgyűlés elfogadja" - mondta. Emlékeztetett arra, hogy a múlt héten a külképviseleteken történő szavazásról három parlamenti párt megegyezett, az SZDSZ azonban ebben a kérdésben nem értett egyet.

"A külképviseleti szavazás módjában megegyeztünk, ami azt jelenti, hogy a 72 külképviseletre szavazatszámláló bizottságok mennek, amelyeknek ugyanúgy vannak választott és delegált tagjai, mint az itthon működő szavazatszámláló bizottságoknak" - közölte akkor Avarkeszi Dezső.

Áder János a hétfői egyeztetés után közölte, megítélésük szerint ebben a formában a törvényjavaslat támogatható. Közölte: megállapodtak abban is, hogy az új javaslat bizottsági vitája már ezen a héten megtörténik, és a következő héten lebonyolódik a plenáris vita is. "Mi azt az önkorlátozást is vállaltuk, miután kompromisszumos, konszenzusos szövegről van szó, amelyet hosszú hetek munkájával érleltünk ki, (...) túlzott aktivitást a törvény vitája során nem fogunk tanúsítani" - jelentette ki.

Áder János kiemelte, hogy a megállapodás szerint a lakóhely fogalma bekerül a választási eljárási törvénybe. "Egy kétharmados törvény garanciális szabályai rögzítik azt, hogy a lakóhely alatt pontosan mit értsünk", mert ez nagyon fontos később a választójog megszerzése és gyakorlása szempontjából - tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője ismertette a kompromisszumos szöveget, mely szerint a lakóhely annak a lakásnak vagy ennek hiányában - a külföldön élő magyar és nem magyar állampolgár kivételével - szükségből használt helyiségnek, szálláshelynek a címe, amelyet a választópolgár életvitelszerűen otthonául használ, amennyiben azt a személyi adat- és lakcímnyilvántartásba bejelentette.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) elmondta, hogy a kialakult megállapodást pártja nem tudja támogatni, mert a külföldön történő szavazás ellenőrzése "értelmetlenül kerül sok pénzébe az adófizetőknek", de minden házszabályi lehetőséget megszavaznak annak érdekében, hogy decemberben az Országgyűlés el tudja fogadni a jogszabályt. Hozzátette: a megállapodás minden más részével egyetértenek, így a technikai kérdésekkel, a lakóhely fogalmának rendezésével is.