Kihallgatták a Milosevic volt jugoszláv elleni perben Wesley Clarkot, az 1999-es, Jugoszlávia elleni NATO hadjárat vezetőjét. Clark, aki jelenleg a demokraták elnökjelöltje, a boszniai háború idején tárgyalt is Miloseviccel, ezért vallomása igen fontos lehet a per kimenetele szempontjából. Clark szerint Milosevic vádlottként is épp olyan arrogáns, amilyen Jugoszláv elnökként volt. A Nemzetközi Törvényszék szokatlan módon lehetővé tette, hogy amerikai hivatalnokok átnézzék Clark vallomását, hogy mielőtt nyilvánosságra kerülne, kihúzzák belőle az Egyesült Államok biztonságát veszélyeztető információkat.

Wesley Clark szerint Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök éppolyan arrogáns, mint volt. "semmi változást nem tapasztaltam a viselkedésében, és "veszekedős" természetében." - foglalta össze a két napos, zárt ajtók mögött zajló kihallgatás részleteit Wesley Clark. Clarkot a bíróság mellett a volt jugoszláv elnök is kikérdezte, ugyanis Milosevic látja el saját védelmét.

A demokrata párt elnökjelöltje az eddigi legmagasabb ragú tanú a volt jugoszláv elnök elleni folyó perben. Clark hozta tető alá 1995-ben a boszniai háborút lezáró egyezményt: ekkor személyesen is tárgyalt Milosevic-csel. Ugyanakkor Wesley Clark volt az 1999-es, Jugoszlávia elleni NATO légi hadjárat vezetője is.

"Láttam a vezetése alatta Európában bekövetkezett pusztulást. Találkoztam, beszéltem az áldozataival. Láttam kormányzásának eredményeit a volt Jugoszlávia romos városaiban." Nyilatkozott Milosevicről a tárgyalás után Clark. A demokrata elnökjelölt szerint a per igen fontos mert olyan politikai folyamatot indít be, "amely a kollektív bűnösségről az egyéni felelősségre irányítja a figyelmet." - tudósít a CNN.

Wesley Clark tanúként történő kihallgatása kapcsán egy igen szokatlan egyezményt kötött a Nemzetközi Törvényszék, és az Egyesült Államok. Washingtonnak engedélyezték, hogy átnézze Clark vallomását, hogy abból csak az kerülhessen nyilvánosságra, amely nem sért amerikai biztonsági érdekeket. Az USA biztonsági szakértői két napot kaptak, hogy közöljék a Clark vallomásával kapcsolatos kifogásaikat. A Nemzetközi Törvényszék ezek után várhatóan pénteken hozza nyilvánosságra a vallomást - írja a BBC News.