77 halott egy nap alatt a nedzsefi harcokban

Vágólapra másolva!
Egy nap alatt 77-en haltak és hetvenen sebesültek meg a Nedzsef iraki szent városban dúló harcokban - közölte pénteken az iraki egészségügyi minisztérium. Ugyanebben az időszakban Bagdadban tizenhárman haltak meg.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 77 halottat és hetven sebesültet követeltek 24 óra alatt a Nedzsef iraki szent városban dúló harcok - közölte pénteken az iraki egészségügyi minisztérium. A bagdadi minisztériumban elmondták azt is, hogy a fővárosban 13-an vesztették életüket és 107-en sebesültek meg, a déli Bászrában pedig egy halott és egy sebesült volt ugyanebben az időszakban.

Ijád Allávi, Irak ideiglenes kormányfője pénteken azt ígérte, hogy nem fogják megtámadni a nedzsefi szentélyt, sem pedig Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónokot és a szentélyben lévő híveit, s arra biztatta az utóbbiakat, hogy fogadják el "a feléjük nyújtott olajágat". "Nem vagyunk háborúskodó nép. Ellenkezőleg, békés megoldást akarunk" - mondta Allávi a BBC angol rádiónak adott pénteki nyilatkozatában. Arra ösztökélte Szadrt, hogy politikai úton szerezzen orvoslást a kormánnyal és az amerikaiak vezette megszállókkal szembeni panaszaira. Mint mondta, Szadr is megválasztható lesz Irak vezetőjének a két három hónap múlva kezdődő választásokon, s akkor "azt teheti, amit akar, senki sem próbálja majd elnyomni őt".