Először van szabadon választott elnök Indonéziában

Vágólapra másolva!
Letette a hivatali esküt Indonézia első szabadon választott elnöke. Susilo Bambang Yudhoyono még szerdán bemutatja kormányát. Yudhoyono elsöprő többséggel nyerte meg a választásokat, gazdasági növekedést, a korrupció és a terrorizmus felszámolását ígérte a polgároknak. A beiktatási ceremóniával egy időben szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be Dzsakartában, ugyanis iszlám szélsőségesek merényletétől tartottak. Yudhoyono elődje, Megawati nem vett részt a beiktatási ceremónián.
Vágólapra másolva!

Letette az esküt Susilo Bambang Yudhoyono, Indonézia első szabadon választott elnöke. A nyugalmazott tábornok, aki korábban hadügyminiszterként tevékenykedett, reformigéretekkel nyerte meg a választást. Az október elején tartott választáson elsöprő győzelmet arató Yudhoyono ígéretet tett arra, hogy megfékezi a korrupciót, gátat szab az Indonéziában egyre terjedő terrorizmusnak, és gyorsítja a munkahelyteremtés ütemét.

Összesen 116 millió választópolgár szavazott az egykori négycsillagos tábornokra. Mivel Yudhoyono az USA-ban folytatott katonai tanulmányokat, azt várják tőle, hogy javít majd az indonéz-amerikai kapcsolatokon - tudósít a CNN. Yudhoyono még szerdán bemutatja kormányát. Korábbi nyilatkozata szerint elsősorban egyetemi professzorokból áll majd a kabinet. Programja szerint az egyes minisztériumok mellé szakemberekből álló testületeket állít majd.

"Isten nevében esküszöm, hogy mint az Indonéz Köztársaság elnöke, fenntartom a jogot és az alkotmányt, és szolgálom a népet" - mondta el esküjét az első szabadon választott elnök az ország parlamentjében. Az eskütétel alatt egy iszlám vezető egy Koránt tartott Yudhoyono feje fölé, hogy ezzel szentesítse az eskütételt.

Dzsakartában 2000 különlegesen képzett rendőr vigyázott a parlamentre a beiktatási ceremónia alatt. Korábban ugyanis az a csoport, amely a bali merényletet és az ausztrál követség elleni öngyilkos támadást végre hajtotta, azzal fenyegetőzött, hogy a beiktatás napjára újabb támadást terveztek.

Indonézia Yudhoyono előtti vezetője, Megawati Sukarnoputri nem vett részt az elnök beiktatásán. A szervezők ugyan fenntartottak számára egy helyet, de az elnök végül nem jelent meg a ceremónián. Mint a parlamentbe küldött levelében elmagyarázta, "a politikai és társadalmi helyzet miatt jobb, ha TV-ről követi az eskütételt." Egy helyi televízió híradója szerint Megawati éppen kertészkedett, amikor az új elnök letette az esküt.

Sokak szerint jobb is, hogy a volt elnök távol maradt a ceremóniától, mivel az nem hatalomátadás volt, hanem beiktatás. Mások szerint azonban Megawati súlyosan megsértette az indonézeket - írja a BBC News. "Megawati megmutatta, hogy nem tiszteli a demokrácia intézményét! Nagy pofon ez minden embernek, aki részt vett a választásokon." - háborgott Nursyahbani Katjasungkana parlamenti képviselő.

Indonéziát 32 éven keresztül egy volt tábornok, Suharto irányította önkényuralmi módszerekkel. A keménykezű vezető 1998-as bukása után hat éven keresztül az országot a független Indonéziát megalapító elnök, Sukarno lánya, Megawati Sukarnoputri vezette. Megawati reformjaival népszerű volt a szegények körében, ugyanakkor nem lépett fel kellő eréllyel a korrupció ellen, a lakosság többsége gyenge kezű vezetőnek tartotta.