Újabb négy év Bushnak

Vágólapra másolva!
Több mint 110 millió ember közül a többség George W. Bush jelenlegi elnök mellé állt az amerikai elnökválasztáson. John Kerry demokrata elnökjelölt egy darabig vitatta Bush győzelmét, de végül elismerte vereségét. A világ vezetői gratuláltak Bushnak, egyesek lelkesen, mások visszafogottabb hangnemben. Az amúgy is Amerika-ellenes arab világban csalódottan fogadták Bush győzelmét.
Vágólapra másolva!

Újabb négy évig George W. Bush vezetheti az Egyesült Államokat, miután megnyerte a november 2-án tartott elnökválasztást. Bushra három és félmillióval többen szavaztak mint demokrata kihívójára, John Kerryre. Az elnök legalább 274 elektori szavazatot szerzett így (az elnökség elnyeréséhez 270-re van szükség). Bush végig fölényesen vezetett a szavazáson, bár egy ideig úgy tűnt, Kerry Ohióban megszoríthatja, az itteni eredményt egy rövid ideig vitatták is a demokraták. Bush hivatalosan januárban kezdi meg új elnöki ciklusát.

A republikánus párt azonban nem csak az elnök győzelmének örülhet, mivel kedden a választók a szenátus 34 üres helyéről és a képviselőház összetételéről is döntöttek. Bush pártja mindkét helyen többséget szerzett. Összesen több mint 110 millió amerikai szavazott.

"Hosszú, de nagyszerű éjszakánk volt" - közölte az újabb négy évre megválasztott elnök. "A szavazók nagyon nagy számban voksoltak, ami történelmi győzelmet jelent." "Amerika hallatta hangját, és én meghajlok polgártársaim bizalma és akarata előtt" - mondta Bush. "Ezzel a bizalommal jár, hogy az összes amerikait szolgáljam, és mindent megteszek, hogy eleget tegyek ennek a kötelességnek, minden nap mint elnök."

John Kerry, aki egy darabig vitatta az Ohióban kialakult eredményt, és még az is felmerült, hogy pártja bíróságra viszi az ügyet, könnyekkel küszködve ismerte el vereségét hívei előtt.

Abban azonban Bush és Kerry is egyetértett, hogy be kell gyógyítani a feszült választási kampány alatt keletkezett sebeket, és hogy Amerikának össze kell fognia a rá váró kihívásokkal szemben. Bush ellenfele híveinek azt üzente: "Szükségem van a támogatásotokra, és igyekszem majd úgy dolgozni, hogy kiérdemeljem azt... hogy erősebbé és jobbá tegyük ezt a nemzetet".

Bush ígérte, szakadatlan elhivatottsággal folytatja a terrorizmus elleni háborút, és igyekszik megteremteni az iraki és afganisztáni stabilitást, hogy az amerikai csapatok "megérdemelt dicsőségben térhessenek haza". Az elnök konzervatív gazdasági-szociális terveket vázolt a következő négy évre, adóreformot, a szociális biztonság megteremtését és az oktatást nevezte meg, mint prioritásokat.

Forrás: EPA
Ő nyert

A világ országainak vezetői gratuláltak Bushnak újraválasztásához, de többen - így közeli szövetségesei is - figyelmeztettek, hogy komoly kihívások elé néz a közel-keleten. Tony Blair brit miniszterelnök szerint "A közel-keleti békefolyamat újjáélesztésének szükségessége az egyetlen és legégetőbb politikai kihívás a világ számára ma." A Párizsban betegeskedő Jasszer Arafat is azt reméli, hogy George Bush második elnöki mandátuma újabb lökést ad a közel-keleti békefolyamatnak, ahogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnök is békés fejleményeket vár a régióban.

Az arab világban - ahol az iraki invázió miatt amúgy is erős az amerikai-ellenesség - ugyanakkor általános csalódást okozott Bush győzelme - írja a BBC.

Az európai országok közül elsősorban Lengyelország és Olaszország sietett kifejezni elégedettségét az eredménnyel. A többi európai állam nyilatkozataiból ugyanakkor kiderült, azt várják, hogy következő elnöki ciklusában jobban odafigyel majd Bush az európai szövetségesekre.

Ázsiai szövetségesei is gratuláltak az elnöknek. Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő az amerikai-japán szövetség további erősödését várja tőle, Pakisztán pedig abban reménykedik, hogy a kialakult kétoldalú kapcsolatrendszer nem reked meg pusztán a terrorellenes együttműködésnél.