Hangosan imádkoznak félelmükben a fallúdzsaiak

Vágólapra másolva!
A felkelők elkeseredett ellenálása közepette elérték Fallúdzsa központját az amerikai-iraki koalíciós erők. A harcok utcáról utcára folynak, az amerikaiak eddig öt ember  vesztettek. A 10-15 ezer fős támadó haderővel szemben körülbelül 3000 felkelő védekezik. A támadók kilőtték a város áramfejlesztőjét, lezárták az utakat és elvágták a vízvezetéket. Eközben lázadók elfoglalták a Fallúdzsa közelében fekvő Ramádi városközpontját. Cikkünkben a harci cselekmények mellett beszámolót olvashat az ostromlott városban folyó életről is.
Vágólapra másolva!

Az amerikai erőknek sikerült benyomulniuk Fallúdzsa központjáig. Amerikai katonai források szerint a koalíciós erők már a város egyharmadát ellenőrzésük alá vonták. A harc utcáról utcára folyik Fallúdzsában.

A koalíciós erők keddre virradó éjszaka heves légitámadásokkal puhították a védelmet, majd minden oldalról megindultak a szövetséges csapatok. Az amerikai-iraki katonák a nap folyamán a főpályaudvar elfoglalása mellett elértek egy másik stratégiai pontot is - egy mecsetet a városban északi határától egy kilométerre. Az épületben - amerikai közlés szerint - fegyverraktárt alakítottak ki a lázadók, és itt találkoztak rendszeresen vezetőik is. A szövetséges katonák körbevették az épületet, a belsejébe azonban várhatóan csak az iraki egységek nyomulnak majd be.

A város egyik kórháza és két híd pedig még az előkészítő harcok során került szövetséges kézbe hétőre virradó éjjel. A települést az amerikai erők iraki főparancsnoka szerint 10-15 ezer szövetséges katona támadja. Becslések szerint körülbelül 3000 lázadó igyekszik kitartani ellenük, akik elkeseredetten küzdenek. Egy amerikai tanparancsnok csak annyit mondott rájuk: "hardcore".

A lázadók mellet azonban több tízezer ártatlan civil is van a városban. Egy fallúdzsai újságíró telefonon a pokolhoz hasonlította a helyzetet a BBC-nek. Fadil Badrani szerint minden egyes percben lövedékek és bombák százai robbannak.

A harcokban eddig összesen öt amerikai katona vesztette életét, 14-en megsebesültek. A lázadók veszteségeiről még nincsenek pontos adatok, de az amerikai hadsereg szerint egy ellenséges állást ért légitámadás nyomán legalább 20-25 lázadó vesztette életét. Az amerikaiak tagadják, hogy lelőtték egyik helikopterüket a város felett.

Az amerikai és az iraki vezetés abban bízik, hogy a támadás segítheti a januárban tervezett általános választások megszervezését. Több iraki politikus ugyanakkor attól tart, hogy az elhúzódó harcok csak fokozzák a bizonytalanságot az országban, és elveszik az meberek kedvét a választásoktól. Az ország legnagyobb pártja, a szunnita vezetésű Iraki Iszlám Párt eközben közölte, kivonul az ideiglenes kormányból, ha nem szüntetik be az ostromot, amelyet az ideiglenes kormányfő hagyott jóvá.

Eközben Bagdadban és környékén éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el az iraki hatóságok keddtől - jelentette az MTI. "A szükségállapot nyomán ránk ruházott hatáskör birtokában úgy döntöttünk, hogy keddtől kijárási tilalmat rendelünk el Bagdadban és környékén este fél tizenegytől hajnali négy óráig" - közölte Ijád Allávi ideiglenes kormányfő hivatala. Az intézkedés "további utasításig" érvényben marad. Az iraki fővárosban utoljára az Egyesült Államok vezette koalíciós erők rendeltek el kijárási tilalmat tavaly október végén.

Lerohanták Ramádit

Iraki lázadók százai szállták meg Ramádi városát és ott hadállásokat alakítottak ki. A lázadóknak egy napjukba tellett, hogy kiűzzék a Bagdadtól 110 kilométerre nyugatra fekvő városból az amerikai csapatokat - tudósít az MTI.

A telefonon felhívott ramádi lakosok elmondták, és egy tudósító a saját szemével is látta, hogy a városközpont a Kalasnyikovokkal, géppuskával, harckocsi-elhárító rakétával felfegyverzett lázadók kezén van, amerikai erők egyáltalán nincsenek ott. A város legfőbb útjától az amerikaik visszavonultak a várostól keletre, illetve nyugatra található támaszpontjaikra.

Sok lázadó győzelmi táncot járt a belvárosi utcákon, a levegőbe lövöldözött és kiabálta: Nagy az Isten! Majd hadállást vettek fel végig a főútvonal mentén, várva az újabb amerikai támadást. A ramádi házakra transzparenseket tűztek ki, és ezekre az ostromlott fallúdzsai lázadókkal együttérző szövegeket írtak.