A franciák miatt megbukhat az EU-alkotmány

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió alkotmányának életbe lépéséhez szükséges, hogy valamennyi tagország ratifikálja azt. Egyelőre úgy tűnik, Franciaország a legmegosztottabb. Itt a szocialisták december 1-jén arról szavaznak, javasolják-e az állampolgároknak, hogy igennel szavazzanak a jövő évi népszavazáson.
Vágólapra másolva!

A franciák többsége - 60 százaléka - támogatja az EU alkotmányának ratifikálását. Ha azonban a szocialisták elkezdenek kampányolni a "nem" mellett, és végül a "nem" győz, akkor az válságba sodorhatja az uniót.

Jacques Chirac francia elnök nemrég Nagy-Britanniába látogatott, ahol figyelmeztetett arra, hogy ha a szocialisták intenzív kampányba kezdenek, megfordulhat az arány a lakosság körében az alkotmány támogatásáról. Ha viszont a szocialisták szerdán arról határoznak, hogy támogatják az alkotmány ratifikálását, akkor az a lakosságot is megerősíti. Az EU-s vezetők emiatt aggódva figyelik a szerdai szavazás kimenetelét. Németország, Spanyolország és Csehország nyílt levélben arra kérte a francia szocialistákat, hogy támogassák a tervezetet.

A francia szocialisták megosztottságát mi sem mutatja jobban, mint hogy az elnök, Francois Hollande - aki az "igen" melletti kampányt is vezeti a párton belül - támogatja, míg az alelnök és korábbi miniszterelnök, Laurent Fabius ellenzi az alkotmány ratifikálását. A támogatók között van Lionel Jospin volt miniszterelnök és több más elismert politikus is. Az ellenzők között van viszont a párt volt első titkára és az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottságának elnöke is.

A támogatók érvei között szerepel, hogy az alkotmány jelenlegi szövege sokkal jobban megfelel egy szocialista Európa igényeinek, mint a korábbi verziók. Arra is figyelmeztettek, hogy egy esetleges "nem" "kiszámíthatatlan következményekkel" járna. Az ellenzők szerint viszont az alkotmánytervezet jelenlegi formájában túlságosan neoliberális, és nem biztosít megfelelő szociális védelmet a munkások számára.

A szerdai szavazáson több mint 127 ezren voksolhatnak, mindenki a saját területi irodájában. A szavazatokat helyben számolják össze, majd telefonon adják le a párizsi központnak az adatokat. Az eredményt csütörtökön hozzák nyilvánosságra, és ezzel eldől: milyen irányban kampányolnak tovább a szocialisták. Hollande már utalt arra, hogy lemond, ha a "nem" győz.

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a szocialisták 68 százaléka igennel szavazna, ugyanakkor elismerik: az alelnöknek joga van a "nem" mellett kampányolni.