166 halott a kínai bányabalesetben

Vágólapra másolva!
A mentőegységek lemondtak arról a 141 bányászról, akik a vásárnapi bányarobbanást követően rekedtek a tárnákban. Hivatalos adatok szerint így összesen 166 ember vesztette életét. A bányában maradt bányászok túlélései esélyeit a felgyülemlő gáz tette a nullával egyenlővé.
Vágólapra másolva!

Hivatalos bejelentés szerint 166-ra emelkedett a vasárnapi kínai bányaszerencsétlenség halálos áldozatainak száma. Bánya szóvivője szerint az összes föld alatt rekedt bányászt halottnak nyilvánították.

A gázrobbanás Senhszi (Shaanxi) tartomány Csencsiasan nevű szénbányájában következett be, s már a legelső adatok 25 halálos áldozatról szóltak. Több mint 120 bányásznak sikerült kimenekülnie - közülük többen súlyos sérüléseket szenvedtek - 141 azonban a föld alatt rekedt, és már hétfőn világossá vált, hogy életben maradásukra nincs sok esély. Akit ugyanis nem ölt meg a robbanás, azt a felgyülemlett gáz fenyegette.

Kína bányáit - a korszerű biztonsági berendezések hiánya miatt - a világon a legveszélyesebbek között tartják számon. Idén az első kilenc hónapban hivatalos adatok szerint 2796 bányabaleset történt az országban, amelyekben 4153 ember vesztette életét. Októberben 148 bányász halt meg egy honani (Henan) bányában történt robbanás miatt. Hivatalos adatok szerint tavaly 7 ezer bányász halt meg balesetben, független szervezetek azonban közel 20 ezerre teszik az áldozatok számát.