Először került nő az osztrák belügyminisztérium élére

Vágólapra másolva!
Liese Prokop lesz az új osztrák belügyminiszter, akinek személyében először tölti be ezt a tisztséget nő az alpesi országban. A 63 esztendős Prokopot Wolfgang Schüssel kancellár javaslatára egyöntetű támogatásról biztosította pártjának, az Osztrák Néppártnak (ÖVP) az elnöksége, így már szerdán megkezdheti belügyminiszteri tevékenységét.
Vágólapra másolva!

Az új belügyminiszter kinevezésére azt követően került sor, hogy Ernst Strasser eddigi néppárti belügyminiszter a közelmúltban bejelentette: 12 évi politizálás után a jövő év elején vissza szeretne térni az üzleti életbe. Schüssel kancellár elfogadta Strasser lemondását, és Günther Platter védelmi minisztert bízta meg ideiglenesen a belügyi tárca vezetésével.

Prokop 1969 óta tagja a felső-ausztriai tartományi parlamentnek. A tartományi kormányzatban mindenekelőtt a családdal, az ifjúsággal, a kultúrával, illetve szociális és sportügyekkel foglalkozott, az utóbbi 12 évben pedig a tartomány elöljárójának a helyetteseként dolgozott. Személye azonban nem politikai, hanem mindenekelőtt sportpályafutásának köszönhetően népszerű Ausztriában. Az új osztrák belügyminiszter egykoron sikeres élsportolóként szerzett dicsőséget hazájának: 1968-ban ezüstérmet szerzett öttusában a mexikói olimpián, 1969-ben pedig Európa-bajnok lett Athénban.