Irakból érkezhetett Rotterdamba az urániumoxid

Irakból származhat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint az a kismennyiségű, gyengén radioaktív sugárzású urániumoxid, amelyet a hét elején egy Hollandiába érkező fémhulladék szállítmányban találtak.

A bécsi központú ENSZ-hivatal szóvivője pénteken közölte: könnyen elképzelhető, hogy az anyag Irakból származik. A szóvivő szerint az urániumoxid nem káros az egészségre. Diplomaták szerint a NAÜ vizsgálatot indít az urániumoxid eredetének kiderítésére. Az ügynökség tisztázni akarja, hogy az anyag nem annak a jele-e, hogy Irak a 90-es évek után felújította nukleáris fegyverkezési programját.

A Jordániából hajón Rotterdamba érkezett anyag radioaktivitási foka olyan alacsony, hogy nem lehet belőle sem atomfegyvert, sem pedig "piszkos bombát" gyártani, de felhasználható fegyverkezéssel kapcsolatos laboratóriumi kísérletekhez. Az idézett diplomaták úgy vélik, hogy az anyag még az iraki háború megindítása előtt érkezhetett Jordániába és az sincs kizárva, hogy véletlenül került a hajóra. A NAÜ fegyverzet-ellenőrei röviddel a tavaly március 20-án kitört háború előtt hagyták el Irakot.

A nagyobb hadműveletek befejezése után az amerikai hadsereg nem engedte vissza az országba az ügynökség szakértőit, hogy kivizsgálják az iraki atomerőművekben történt fosztogatásokról szóló jelentéseket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK