Másfélszeresére duzzasztják a brit belbiztonsági szolgálatot

Az MI5-öt, a brit belbiztonsági szolgálatot a tervek szerint másfélszeresére akarja bővíteni a brti kormány. Várhatóan a jövő héten jelentik be a hivatalos döntést. Az indokok között a Nagy-Britannia elleni terrorfenyegetések szerepelnek.

A BBC információi szerint a brit parlamentben a jövő héten jelentik be, hogy 1000 fővel - azaz másfélszeresére - bővítik az MI5-öt, a brit belbiztonsági szolgálatot. Az újabb alkalmazottak felvétele ugyanakkor évekig is eltarthat, mivel a jelentkezőket alapos vizsgálatnak vetik alá.

Az ellenzék örömmel fogadta a hírt, bár a Konzervatív Párt szóvivője megjegyezte, hogy elkésett a javaslat.

Az MI5 eredendően a hidegháborúra és az IRA tevékenységére fúkuszált, később azonban már inkább az arabokkal és az al-Kaida felől érkező fenyegetettséggel foglalkoztak. A szervezetet korábban többen bírálták azért, mert nem helyezett elég hangsúlyt a radikális iszlám csoportok ellenőrzésére. Az MI5 másfélszeresére duzzasztásával a II. Világháború alatti létszámot éri el ismét a szervezet.

Az ügynöség szerint többezer olyan fiatal jön-megy Nagy-Britanniában, akinek köze lehet valamelyik terrorista csoporthoz.

Az 1909-ben alapított MI5-nek jelenleg minegy 1900 alkalmazottja van. Évente legalább 20 ezer fontba kerül az ügynökség működése a költségvetésnek. A betöltendő új pozíciókat már fel is tüntették az MI5 honlapján - írta a BBC. A jelentkezőknek egy két hónapos, intenzív kurzuson kell részt venniük, azonban ennek elvégzése még nem garancia arra, hogy meg is kapják az állást. Az MI5 alkalmazottjainak alig 4 százaléka fekete vagy ázsiai, ezért több csoport azt szorgalmazza, hogy több fekete vagy ázsiai kerülhessen be a bővítés során a szervezethez.