Dzurinda segélyemeléssel nyugtatja a romákat

Szociális intézkedésekkel enyhít a romák problémáin a Dzurinda-kormány. Az intézkedések értelmében ezentúl a segélyek egy részét élelmiszerben kapják a romák, illetve megengedik nekik, hogy fát gyűjtsenek. Kelet-Szlovákiában szerda délután nyugalom volt, bár néhány esetben szükség volt rendőri beavatkozásra.Az elmúlt napokban több kelet-szlovákiai településen romák fosztogatták az élelmiszerboltokat, az ellen tiltakozva, hogy a Dzurinda-kabinet a felére csökkentette a mukanélküli-segély összegét.

Mikulás Dzurinda kormánya szerdai ülésén a szociális segélyrendszer módosításairól döntött. Ezerről másfél ezer koronára emelik az úgynevezett "ösztönző pénzt", amellyel közmunkára és helyi alkalmi munkákra ösztönzik a rászorultakat. Döntés született arról, hogy a szociális segélyeket nem havonta, hanem hetente fizetik ki, és a gyermekek szavatolt étkeztetése érdekében a kiskorúak után járó állami segélyeket vagy részben, vagy teljes mértékben természetbeni juttatásban adják.

A jövőben megengedik, hogy a hét centiméternél kisebb átmérőjű erdei fahulladékot a romák az önkormányzat engedélyével és felügyelete mellett összegyűjtsék és felhasználják. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szociálpolitika eddigi elvein és szellemén változtatnánk - jelezte a kormányülés szünetében megtartott sajtótájékoztatóján Dzurinda.

A zavargásokat csillapítani hivatott intézkedésekről ugyancsak tájékoztató Vladimír Palko belügyminiszter szerint kedd estétől, a másfél ezer rendőr és félezer katona kivezénylése óta nem volt fosztogatás, csupán betöréseket regisztráltak. Ezzel szemben a hírügynökségek két gömöri faluban elkövetett éjszakai élelmiszerlopásokról adtak hírt. Mindkét esetben 15-20 tagú roma csoport tört be az élelmiszerboltba.
   
Palko elmondta: szerdán délig 95 ember ellen emeltek vádat, és 58 személy került börtönbe. A fosztogatók félmillió korona (csaknem hárommillió forint) értékű árut vittek el a boltokból, és kétszázezer korona kárt tettek a berendezésekben. Az ellopott áru egy részét több helyen visszaszolgáltatták. A belügyminiszternek nincs tudomása arról, hogy Csehország irányába exodusra készülnének a romák. Mindenesetre a cseh-szlovák államhatár védelmét megerősítik, és kemény kézzel lépnek fel a - romákat vélhetően fosztogatásokra kényszerítő - uzsorások ellen.
   
Jóllehet, a Roma Parlament visszavonta a szerdára meghirdetett országos tiltakozásokat, kisebb-nagyobb csoportok ennek ellenére - főleg a tévéstábok megjelenésére - összeverődtek, és öklüket rázva átkozták a kormányt. A rendfenntartó erők tettleges beavatkozására délutánig nem volt szükség.  Sok roma faluban deklarálták: sem tüntetni, sem fosztogatni nem áll szándékukban. A helyzet rendezését azonban nagyon megnehezíti, hogy az országban száznál több roma szervezet van, számos önjelölt vezető nyilatkozik vagy rendelkezik "minden roma nevében", jóllehet a szociális szempontból többféleképpen rétegződött roma közösségen belül igen nagy az egyéb természetű megosztottság is.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK