Ötvenre emelkedett szerda kora estére az észak-oroszországi Arhangelszk egyik lakóházban történt robbanás halálos áldozatainak száma. A robbanásban 28 nő, 14 férfi és 8 gyermek halt meg. Közben kiderült, nem a fémgyűjtőnek hitt hajléktalanok okozták a tragédiát.

A mentőcsapatok egyik illetékese elmondta, hogy a mentők a 45 lakásos ház romjainak több mint 85 százalékát átvizsgálták. A munkálatok gyors tempóban haladnak, és várhatóan még az este befejeződnek.

Az eddigi összesítések szerint a robbanásban 28 nő, 14 férfi és 8 gyermek halt meg. Ez utóbbiak közül a legfiatalabb még nem volt egészen 4 éves. Tizenkét lakót kórházban ápolnak, ötnek válságos az állapota. Eddig 43 holttestet sikerült azonosítani. A mentők szerint még maximum tizenöten lehetnek a romok alatt. Az arhangelszki romeltakarító brigádok Moszkvából és más orosz városokból is kaptak erősítését. Keresőkutyákat is bevetettek a törmelékek átvizsgálására. A nyolcemeletes panelházban pontosított adatok szerint a keddre virradó éjszaka történt robbanás idején 78 személy, köztük 13 gyerek tartózkodott.

Az orosz rendőrség tisztázta a gyanú alól azt a két hajléktalant, akiket az előző este fémcsövekkel és szerszámokkal láttak a házból távozni. A nyomozók feltételezték, hogy ők lazították meg a vezetéken a szelepeket, ami gázömléshez és a robbanáshoz vezetett. A két férfit a tanúvallomások alapján készített fantomképek alapján sikerült elfogni, a vizsgálat arra jutott, hogy semmilyen közük sem volt a robbanáshoz.

Az arhangelszki ügyészség nyomozói a robbanás helyén egyébként egy meglazított kötésű gázcsövet találtak. Az ügyészség illetékese szerint ez fontos bizonyíték, amely teljes mértékben alátámasztja azt a feltevést, hogy külső beavatkozás miatt keletkezett a gázszivárgás és repült levegőbe a ház. Most azt vizsgálják, hogy a kötést milyen szándékkal szerelték le a gázcsőről, garázdaságról, szándékos rongálásról vagy egyszerű hanyagságról van szó.

Azt is vizsgálják, hogy a közelmúltban végeztek-e szerelést a házban, és milyen állapotban volt a gázvezeték. Annak is utánajárnak, hogy esetleg azért történt-e a robbanás, mert a gázvezeték egyik alkatrészét el akarták lopni. Ezekre a kérdésekre azonban csak azt követően lehet választ kapni, hogy befejeződtek a romeltakarítási munkálatok - közölte az ügyészség képviselője.