Őrizetbe vett a rendőrség Csehországban hat embert, akik tagjai voltak egy bandának, amely feltehetően robbanóanyagok, illetve távirányítású gyújtószerkezetek készítésével és forgalmazásával foglalkozott - jelentette be egy rendőrségi szóvivő péntek este.

Blanka Kosinova elmondta, hogy lefoglaltak négy robbanószerkezetet is, amelyek távolról - mobiltelefonról - is működésbe hozhatók lettek volna. A szerkezetek, illetve a lefoglalt készletek TNT és Semtex robbanóanyagot tartalmaztak, összesen több mint tíz kilogramm mennyiségben. Találtak kézifegyvereket, lőszert, leírást robbanószerkezetek készítéséről, továbbá marihuánát is.

Az őrizetbe vételeket a német határ közelében - Plzen, Tachov és Cheb körzetében - még a hét közepén foganatosították, de a bejelentéssel a rendőrség kivárt. A bandatagokat akár 8 év börtönre is ítélhetik. A letartóztatottak mind a hatan cseh állampolgárok, egyikük nő.

A március 11-i madridi vonatrobbantásokat követően Csehországban is fokozták a biztonsági ellenőrzéseket. Stanislav Gross cseh belügyminiszter - Brüsszelben nyilatkozva a cseh sajtónak - mindazonáltal úgy vélte, a szóban forgó ügynek nincs köze a nemzetközi terrorizmushoz. Hozzátette, nem lát okot arra, hogy még tovább növeljék a biztonsági készültséget az országban.