Lesből támadó fegyveresek megölték az afgán légiforgalmi minisztert és az őt kísérő rendőröket. Feltételezések szerint a támadók személyes bosszúból ölték meg a minisztert. A miniszter meggyilkolása nyomán kirobbant harcok eddig több, mint száz halálos áldozatot követeltek. A helyi hadurak és vezetők egymást vádolják az összecsapások kiprovokálásával. Előzőleg arról érkezett hír, hogy Kabulban bombagyárat találtak a békefenntartók és afgán rendőrök.

Több mint százan haltak meg vasárnap a nyugat-afganisztáni Herátban folyt harcokban, amelyek Mir Vaiz Zadek afgán légiforgalmi miniszter meggyilkolása miatt robbantak ki. Mir Vaiz Zadek légiforgalmi és turisztikai miniszter Herát tartomány befolyásos kormányzójának, Iszmail Hánnak a fia volt. A miniszter két rendőrtiszttel utazott egy gépkocsiban, amikor vasárnap rakétatámadás érte őket. A támadásban a rendőrtisztek is életüket vesztették - közölte Iszmáil Hán szóvivője.   

Az illetékes szerint a rajtaütést Herát egy magas rangú katonai parancsnokához, Zahir Najebzadához hű erők követték el "személyes bosszúból." Az afgán állami televízió jelentése szerint Iszmáil Hán ellen is támadást követtek el egy másik akcióban, a kormányzó azonban sértetlen maradt.    

A kormányzóhoz közelálló katonák körülzárták a magas rangú katonai parancsnok otthonát és egy katonai laktanyát a városban, amelynek számos pontján harcok robbantak ki a gyilkosság után. Zahid Najebzada, akit a közelmúltban nevezett ki Hamid Karzai afgán elnök Herát tartomány egyik magas rangú katonai vezetőjévé Iszmail Hánt vádolta a harcok kiprovokálásával, mondván a kormányzó át akarta venni a katonái fölötti parancsnokságot.
   
Közölte, a minisztert, Iszmail Hán fiát akkor ölték meg, amikor az megpróbált betörni rezidenciájára. "Betört házamba, és ott kezdődtek a harcok. Nem rajtaütésben öltem meg Zadeket. Összecsapásban halt meg. Több mint száz ember vesztette életét mindkét oldalon" - mondta Najebzada.

Az afgán állami televízió úgy tudja, hogy a sebesültek között van Herát hírszerzési főnöke Gulam Szidik Bakatjar is. Hamid Karzai azonnal tanácskozásra hívta össze a nemzetbiztonsági tanácsot - jelentette be Kabulban egy külügyi szóvivő.    Zadek Hamid Karzai afgán elnök kormányának harmadik olyan tagja, akit merényletben meggyilkoltak. Elődje, Abdul Rahman szintén gyilkosság áldozata lett 2002 februárjában a kabuli repülőtéren.