Damaszkuszban eltemették Abu Abbászt

Eltemették kedden a Damaszkusz külterületén lévő Jarmuk menekülttáborban Abu Abbász palesztin radikális vezetőt, az Achille Lauro olasz utasszállító hajó 1985-ös eltérítésének egykori szervezőjét, aki az Irakban állomásozó amerikai erők egy börtönében halt meg.

Abbász, eredeti nevén Mohammed Abbász mintegy két hete halt meg, az amerikai hatóságok szerint természetes halállal. A korábban általa vezetett Palesztinai Felszabadítási Front szerint ellenben az amerikaiak gyilkolták meg oly módon, hogy megtagadták tőle a betegségének kezeléséhez szükséges gyógyszereket.

A keddi gyászszertartás mintegy háromezer részvevője, köztük több, damaszkuszi székhellyel működő palesztin szervezet vezetői bosszút esküdtek Abbász haláláért, és amerikai zászlókat égettek el tiltakozásul az Egyesült Államok közel-keleti politikája ellen.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága gondoskodott kedden az Irak területén elhalálozott palesztin vezető Damaszkuszba szállításáról, hogy szülőhelyén helyezhessék örök nyugalomra az elhunytat. Abbász a Jarmuk menekülttáborban született 1948-ban.

Az Abbász vezette palesztin csoport kerítette hatalmába 1985-ben az Achille Lauro olasz hajót, hogy kicsikarja ötven - izraeli börtönökben őrzött - palesztin fogoly szabadon engedését. A palesztin kommandó megölte akkor a hajó egy idős amerikai zsidó utasát. Két nappal a gyilkosság után a palesztin támadók megadták magukat az egyiptomi hatóságoknak, és szabadon engedték a többi utast.

Abbász maga nem vett részt közvetlenül az akcióban, de annak megszervezéséért egy olasz bíróság távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte 1986-ban. Abbász sohasem került az olasz hatóságok kezébe, ám a múlt év áprilisában, kevéssel Bagdad elfoglalása után elfogták az Irakba benyomult amerikai erők.